e-ΕΦΚΑ: Για ποιους λήγει σήμερα η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022

Λήγει σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία για το 2022, καθώς πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία με σχετική αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν και για το νέο έτος (2022) στην κατηγορία ασφάλισης που είχαν επιλέξει κατά την προηγούμενη χρονιά (2021).

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είχαν ανέλθει σε 100.825 έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, ενώ η διαδικασία έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2022.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους.

Κύκλοι του φορέα σημειώνουν ότι η δομή της ασφαλιστικής αλλαγής που θεσμοθετήθηκε το 2020 και αφορά στις ασφαλιστικές κατηγορίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, «έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη, αλλά και για τη στήριξη όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό και, με την παγίωση του νέου καθεστώτος, η επίδραση που έχει η όποια επιλογή έχει γίνει από τον ασφαλισμένο αυξάνεται αναλογικά στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Κι ενώ η επιλογή από κάποιον ασφαλισμένο της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας (1ης ασφαλιστικής κατηγορίας) βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδεικνύεται επωφελής για την τσέπη του, καθώς για το σύνολο της χρονιάς καταβάλλει εισφορές στα επίπεδα των 220 ευρώ τον μήνα, μακροπρόθεσμα τον οδηγεί στο να παίρνει ένα αντίστοιχα χαμηλό ποσό σύνταξης» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα, που ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλισης, υποστηρίζουν ότι η μακρόχρονη επιλογή χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας σε συνδυασμό με μη μεγάλο αριθμό ενσήμων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επίπεδα κύριας σύνταξης που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, τέθηκε σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από 1/1/2022).

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, στη συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία.

Για την πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»-> Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης»-> «Αίτηση-Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ