Εφορία: Ποιοι κερδίζουν μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ για ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες

Array

Μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ θα μπορούν να κερδίσουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι φέτος πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 5.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει ηλεκτρονικές δαπάνες 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρείται το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση φόρου έως και 2.200 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Για να λάβει κάποιος το μέγιστο κέρδος των 2.200 ευρώ σαφώς και είναι δύσκολο, καθώς αφορά φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όπου και εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%.

Δεν είναι όμως αμελητέα η μείωση φόρου και για χαμηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα. Για παράδειγμα σε ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί έκπτωση φόρου 450 ευρώ και στα 30.000 ευρώ η έκπτωση στο φόρο φτάνει τα 1.400 ευρώ.

Οι δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία για την έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για: κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν το 2023 χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με φέτος. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

Ο φόρος που προκύπτει με βάση τη συγκεκριμένη κλίμακα μειώνεται κατά 777 ευρώ (8.636 ευρώ αφορολόγητο) για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ (9.000 ευρώ) για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ (αφορολόγητο 10.000 ευρώ) για δύο παιδιά, κατά 1.120 (11.000 αφορολόγητο) για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ (12.000) για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου και τη διατήρηση του αφορολόγητου στα παραπάνω ποσά, ο φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιήσει δαπάνες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, των οποίων το ποσό θα φτάνει το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός του και μέχρι τα 20.000 ευρώ.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα άνω του 30% ή των 20.000 ευρώ, αλλά ότι αρκεί το ποσό αυτό για να διατηρήσει το αφορολόγητο.

Ωστόσο, εάν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα δεν φτάσουν στο 30%, υποχρεούται να καταβάλει ως πρόστιμο το 22% του ποσού της διαφοράς που του μένει μέχρι τη συμπλήρωση του 30%.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλές εξαιρέσεις από τον κανόνα του 30%, οι βασικότερες των οποίων αφορούν φορολογούμενους 70 ετών και άνω, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), φορολογούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα, φυλακισμένοι κ.α.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος