Ηλ. Τσούνης (ΕΦΚΑ): Σε τρία χρόνια η απονομή των συντάξεων θα γίνεται με λίγα κλικ


Στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που αφορούν στο ιστορικό ασφάλισης των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του φορέα, Ηλίας Τσούνης.

«Θέσαμε την τρέχουσα εβδομάδα σε εφαρμογή δύο νέες υπηρεσίες που παρέχουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να δουν την ασφαλιστική τους ιστορία, καθώς και τις εισφορές που έχουν πληρώσει. Ο καθένας μπορεί να δει με μια ματιά αποτυπωμένη την ασφαλιστική του εικόνα» τόνισε. «Στο σύστημα έχουν ενταχθεί τα υπάρχοντα αρχεία των τέως φορέων που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, γιατί επίκειται και άλλη περαιτέρω ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου πριν το 2002, έτη τα οποία δεν είναι ακόμη ψηφιοποιημένα» ανέφερε.

«Ο ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή παρέχει 107 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει το επίδομα μητρότητας, το επίδομα ασθενείας, η βεβαίωση προϋπηρεσίας, υπάρχει το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Και βέβαια τα δύο μεγάλα έργα ωηφιοποίησης του ΕΦΚΑ που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Το πρώτο είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, όπου ουσιαστικά συνενώνει τις 88 βάσεις δεδομένων των τέως φορέων. Αποτελεί έργο πυλώνα για την κοινωνική ασφάλιση, καθώς συνδυάζει τα ασφαλιστικά θέματα με τις οικονομικές συναλλαγές. Άρα ο πολίτης θα μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιεί μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή και του έξυπνου τηλεφώνου του όλες τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ για τα συνταξιοδοτικά.
  • Το δεύτερο έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού περίπου 30 εκατομμυρίων, είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα ψηφιοποιήσει όλο το έγχαρτο υλικό, όλα τα ένσημα, τις παλιές καρτέλες αν θυμάστε πριν το 2002, γιατί οι μισθωτοί από το 2002 και μετά έχουν ψηφιοποιημένα τα ένσημα τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσούνης, το έργο θα γίνει με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. «Είναι πολύπλοκο έργο, χρειάζεται χρόνο και ένα χρονοδιάγραμμα. Άρα σε 2,5 με 3 χρόνια από σήμερα, θα έχουν ολοκληρωθεί τα projects αυτά που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τότε θα μπορούμε να συζητάμε και για πολύ γρηγορότερη απονομή των συντάξεων, είτε αφορούν στην κύρια ή την επικουρική σύνταξη».

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορούμε να κάνουμε αίτηση για σύνταξη ηλεκτρονικά με λίγα κλικ, ο κ. Τσούνης υποστήριξε πως «σε τρία χρόνια από σήμερα που θα υλοποιηθούν τα δύο αυτά μεγάλα έργα, θα είναι σίγουρα ταχύτερη και ορθότερη η απονομή των συντάξεων και θα μπορούν να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι σε πραγματικό χρόνο για το ποια θα είναι η ακριβής σύνταξη που θα λάβουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος