ΕΕ: Την ερχόμενη εβδομάδα η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα το 2010-2013

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου η δημοσίευση της ειδικής έκθεσης  του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου σχετικά με την επιτήρηση του προγράμματος των κρατών μελών που έλαβαν οικονομική βοήθεια μετά την κρίση του 2008.

Κατά την περίοδο 2010-2013, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα έλαβαν συνολική χρηματοδοτική βοήθεια 468,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω διαφόρων μηχανισμών. Οι νόμοι της ΕΕ ορίζουν ότι τα κράτη μέλη που εξέρχονται από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής υπόκεινται σε επιπλέον επιτήρηση. Επί του παρόντος, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία υπόκεινται σε επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, επειδή θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη σε οικονομικές δυσκολίες που είναι πιθανό να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Οι ελεγκτές εξέτασαν τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα για τα πέντε κράτη μέλη, τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος και Ελλάδα που έλαβαν οικονομική υποστήριξη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τα συμπεράσματά της έκθεσης, όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των ρυθμίσεων οικονομικής διακυβέρνησης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η έκθεση ελέγχου συμπληρώνει τις προηγούμενες εργασίες ελέγχου σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή στα κράτη μέλη και την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ενώ θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό ενός πιθανού μηχανισμού εποπτείας για την αποπληρωμή των δανείων που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ