EE: Συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για την προμήθεια φυσικού αερίου

Η ΕΕ εντείνει τις συνομιλίες και τις διπλωματικές της προσπάθειες με διεθνείς εταίρους για την αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ρωσία έστελνε σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες οι συζητήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Για παράδειγμα, με τη Νορβηγία οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά γίνονται συζητήσεις και με το Κατάρ. Η συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Εμίρη του Κατάρ, συνεχίστηκε την Τρίτη στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Επιπλέον, η Επίτροπος Ενέργειας θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου το Αζερμπαϊτζάν για το συμβούλιο ενέργειας που αφορά το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η διαφοροποίηση της ενέργειας, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα για την ΕΕ και οι συζητήσεις τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί, λόγω της αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου που ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση για το θέμα της ενέργειας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Ιανουαρίου, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ».

Όσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Τιμ Μακ Φάι υπενθύμισε ότι η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται προς το παρόν στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας. Όταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το σχέδιο απόφασης πιστοποίησης, θα αποσταλεί στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της, εντός δύο μηνών, θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τη συμμόρφωση του αγωγού με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μπορέλ: Η Μόσχα έστελνε σήματα στην ΕΕ ότι μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ», το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο των ΜΜΕ «ξένοι πράκτορες», ανέφερε ότι η Ρωσία έστελνε σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Ναι, υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις», δήλωσε ο Ζ. Μπορέ,λ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία έστελνε σήματα για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο Μπορέλ επισήμανε ότι αυτό προκαλούσε ανησυχία στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται σε «λόγια και προθέσεις».

«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά να μην επιδεινώνουμε τις εντάσεις με δηλώσεις ή ενέργειες» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να μεταπείσει τη Ρωσία.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επανεξετάσει τα ζητήματα επενδυτικής πολιτικής στην ρωσική οικονομία.

«Όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε τον στρατηγικό τομέα, έχουμε υπόψιν άκρως ευαίσθητες πτυχές των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σχέση με στρατιωτικά και επιστημονικά προγράμματα, τα οποία απαιτούν εργαλεία, υλικά, τεχνολογίες, και τα οποία εν μέρει παρέχουμε εμείς», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της ρωσικής οικονομίας. «Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, από οικονομικής απόψεως, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε εκείνοι που επενδύουμε περισσότερα χρήματα στη ρωσική οικονομία από οποιονδήποτε άλλον. Και συγκεκριμένα αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε».

Πηγές: TASS, tvrain.ru, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος