EBRD για ελληνική οικονομία: Στο 2,9% η ανάπτυξη το 2022, στο 3,5% το 2023

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 2,9% το 2022 και 3,5% το 2023.

Η EBRD, με επενδύσεις στην Ελλάδα πάνω από 2,2 δις ευρώ, παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,3% χάρη στις αυξημένες επενδύσεις και την κατανάλωση και τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

Σύμφωνα με την EBRD:

Οι αφίξεις τουρισμού διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020, αν και εξακολουθούσαν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έφτασε τα προπανδημικά επίπεδα (114,0) τον Φεβρουάριο του 2022 και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) ήταν επίσης σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Η δυναμική ανάπτυξης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνθηκε το 2022, αλλά παραμένει σημαντική, με τη μεταποιητική παραγωγή να αυξάνεται (αύξηση 2,6% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο του 2022). Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 13,2 % το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, και μειώθηκε περαιτέρω στο 11,9 % τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022, φθάνοντας το 8,9% τον Μάρτιο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ήταν 7,4% του ΑΕΠ το 2021, λόγω των εκτεταμένων πακέτων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, περίπου στο 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης από την αγορά επέτρεψε στο κράτος να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία όχι τόσο μέσω άμεσων διασυνδέσεων, αλλά έμμεσα μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας (δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας), διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αφίξεις τουριστών, καθώς σχετική ύφεση επικρατεί σε μεγάλες χώρες προέλευσης της Δυτικής Ευρώπης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η ανάπτυξη προβλέπεται 2,9% του ΑΕΠ το 2022, φθάνοντας στο 3,5% το 2023, με την οικονομία να βοηθιέται από την αυξημένη εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος