Ε.Ε: Η Κομισιόν πρότεινε άρση των δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Κομισιόν πρότεινε την άρση όλων των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ για διάστημα ενός έτους, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας που δέχεται την επίθεση της Ρωσίας.

Η πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, «αποτελεί μία πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης προς μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ήδη την Δευτέρα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα εισαγόμενα από την Ουκρανία προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συμφωνούμε και οι δύο για την ζωτική σημασία της άρσης των δασμών με στόχο την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας», δηλώνει στην ανακοίνωσή της.

Το διμερές εμπόριο ΕΕ-Ουκρανίας ήταν ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ο αριθμός έχει διπλασιασθεί από το 2016.

Ωστόσο, από το τέλος του Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας έχει πληγεί σκληρά, καθώς και οι εμπορικές της σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η πρόσβαση της Ουκρανίας στην θάλασσα έχει αποκλεισθεί από το ρωσικό ναυτικό.

Το ουκρανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 35% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος