Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.: Πιστοποίηση για το «Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας»

Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προβλεπόμενη επιθεώρηση της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. προκειμένου για τη λήψη Πιστοποίησης ως προς την ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης ISO 37001:2016 «Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας» (Anti-bribery management system) με ισχύ τριών (3) ετών.

Με αυτόν τον τρόπο εκκίνησε και ολοκλήρωσε την πρωτοβουλία για τις διαδικασίες για την λήψη Πιστοποιητικού ως προς την ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 (7 Δεκεμβρίου 2021), εξειδικεύοντας τις θεμελιώδεις αρχές για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς.

Το πρότυπο ISO 37001:2016 αποτελούσε προτεραιότητα της Αρχής, όπως εξάλλου και το πρότυπο ISO 9001:2015, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η πλήρης διαφάνεια των διαδικασιών αυτής. Πλέον, το πρότυπο αυτό θα αποτελεί ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου του προσωπικού της Αρχής στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που προασπίζονται την καταπολέμηση της δωροδοκίας. Τέλος, το προσωπικό θα αποκτήσει χρήσιμη τεχνογνωσία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει στον έλεγχο και την εποπτεία της ακεραιότητας αναθετουσών αρχών και φορέων.

Στο πλαίσιο του προτύπου αυτού, το Συμβούλιο της Αρχής ενέκρινε την «Πολιτική για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας» και την «Πολιτική Δώρου και Φιλοξενίας προς τον Πρόεδρο, τα Μέλη και τους Υπαλλήλους της Αρχής και από την Αρχή προς Τρίτους».

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις θεμελιώδεις γενικές αρχές, κατά ISO 37001:2016, στις οποίες στηρίζεται η πολιτική για την καταπολέμηση της δωροδοκίας, ενώ σύμφωνα με αυτές, απαιτείται από όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., τους συνεργάτες και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, με τα οποία συνεργάζεται η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., να συμμορφώνονται με αυτή την πολιτική, χωρίς ουδεμία εξαίρεση. Για τούτο τον λόγο, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. εφαρμόζει τις απαραίτητες, κατά ISO 37001:2016, διαδικασίες Δέουσας Επιμέλειας (Due Diligence), τόσο στις εσωτερικές της διαδικασίες (αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων προσωπικού κ.ά.), όσο και στις σχέσεις της με προμηθευτές, συνεργάτες, και εν γένει συναλλασσόμενους με την Αρχή, φορείς.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. πιστεύει πως η λήψη της πιστοποίησης για το ISO 37001:2016 ενισχύει αφενός την παρουσία και τη θέση της στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι των δημοσίων συμβάσεων.

Τα άμεσα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή των δύο αυτών πιστοποιήσεων (ISO 9001:2015 & ISO 37001:2016) για την Αρχή είναι τα ακόλουθα:

•    Ενίσχυση της εμπιστοσύνης τρίτων προς την Αρχή και, συνακόλουθα, της φερεγγυότητας και της φήμης αυτής.
•    Εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης και αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση φαινομένου της δωροδοκίας, καθώς θα είναι εφικτή η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου δωροδοκίας, τόσο στην ίδια την Αρχή όσο και σε Αναθέτουσες Αρχές και Φορείς, υπαγόμενοι στην ελεγκτική της αρμοδιότητα, ως φορείς του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.
•    Καταγραφή διαδικασιών και, συνακόλουθα, δυνατότητα λήψης βέλτιστων διοικητικών αποφάσεων, βάσει μετρήσιμων δεδομένων, οι οποίες –αν μη τι άλλο– οδηγούν σε μείωση του διοικητικού κόστους.
•    Συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ