Δρομολογούνται μέτρα στήριξης για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας (video)

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια απορρόφησης των πιέσεων από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Επι τάπητος και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όλα θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ένταση και έκταση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ, οι ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουν το 30%» εκτίμησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο είναι:

  • να υπάρχουν περιθώρια στον κρατικό προϋπολογισμό, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι έως τώρα δεν είναι διασφαλισμένα
  • η οποιαδήποτε μείωση να περάσει στον καταναλωτή.

«Αυτό που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτών που τα φέρουν δύσκολα πέρα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» τόνισε ότι προτεραιότητα τoυ ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των τιμολογίων του ρεύματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος