Διευρύνεται το Power Pass: Αρχίζουν οι πληρωμές, απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου

Array

Τη διεύρυνση του προγράμματος Ρower Ρass, ώστε να συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούνιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε και οι πληρωμές θα γίνουν σε τρεις φάσεις.

Ενημερωτικό email για την εκκαθάριση της αίτησής τους από το Power Pass έλαβαν σήμερα περίπου 1,9 εκατ. οικιακοί καταναλωτές. Όσοι από αυτούς μπήκαν στην πλατφόρμα είδαν το ποσό που έχει εγκριθεί και το οποίο θα κατατεθεί αύριο στο λογαριασμό τους. Για τους υπόλοιπους 600.000 δικαιούχους η αποζημίωση θα κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στα στοιχεία των δηλώσεων.

Η αναδρομική αποζημίωση για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αφορούσε αρχικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν δεσμευτεί 280 εκατομμύρια για υλοποίηση μέτρου και για κάποιους εκδόθηκαν Ιούνιο, η κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς αυτού που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα αναδρομικά για τους λογαριασμούς Ιουνίου θα πιστωθούν στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Για νέα απάτη της κυβέρνησης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος: «η μεσοσταθμική ενίσχυση όσων εντάσσονται στο Power Pass είναι 17 ευρώ ανά μήνα. Οι ελάχιστοι “τυχεροί” που θα πάρουν πίσω 600 ευρώ, είναι όσοι έχουν πληρώσει 2.000 και 3.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Στάσση και την παρέα του κλέβουν 10 και επιστρέφουν 1.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το προηγούμενο επτάμηνο ήταν 500 εκατ. ευρώ και η αναδρομική αποζημίωση φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Κομισιόν: Στο 4% η ανάπτυξη – Στο 8,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις θερινές «ενδιάμεσες» οικονομικές της προβλέψεις για το 2022 και 2023 τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον πληθωρισμό και προς τα κάτω την ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις της τον περασμένο Μάιο.

  • Για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, με 4% το 2022 (3,5% ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο) και 2,4% το 2023 (3,1% ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο).

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2022 (2,7% ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο) και 1,4% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο).

Για την ΕΕ η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2022 (σταθερή σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου) και 1,5% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.

  • Ειδικότερα, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φτάσει το 2022 το 8,9%, έναντι 7,6% στην ευρωζώνη και 8,3% στην ΕΕ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 3,5% στην Ελλάδα, έναντι 4% στην ευρωζώνη και 4,6% στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της Επιτροπής για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή προέβλεπε για την ευρωζώνη πληθωρισμό 6,1% το 2022 και 2,7% το 2023, έναντι 6,8% και 3,2% στην ΕΕ αντιστοίχως.

Για την Ελλάδα η Επιτροπή προέβλεπε τον Μάιο χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2022 στο 6,3% και στο 1,9% το 2023.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Σχετικά Άρθρα: Πρόβλεψη ΕΕ για την Ελλάδα: Ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης – Υψηλός πληθωρισμός για το 2022

Power pass: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Ποιοι θα επιστρέψουν διπλάσιο το ποσό που θα λάβουν

Power Pass: Έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΗ για περιστατικά phising

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος