Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός «ανάχωμα» στην ενεργειακή καταιγίδα

Array

Με έναν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους έως και 2 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της έναντι της ενεργειακής κρίσης, η οποία όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί αλλά αντίθετα οξύνεται περαιτέρω, δοκιμάζοντας τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, το fuel pass, να δοθεί επιταγή ακρίβειας, να χορηγηθούν τα αναδρομικά συνταξιούχων και να ενισχυθεί το επίδομα θέρμανσης.

Το ακριβές ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα προσδιοριστεί μετά το «ταμείο» που θα γίνει για τα έσοδα του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος μηνός) καθώς θα έχει φανεί σε κάποιο βαθμό και το «οικονομικό αποτύπωμα» του φετινού τουρισμού.

Με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά  έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.  Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το «πακέτο» των παροχών θα κριθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Οι λογαριασμοί του υπουργείου Οικονομικών για εξάλειψη του 80%-90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα  (σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι πάνω από 200 ευρώ) αθροίζοντας το δημοσιονομικό κόστος εξαμήνου σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ήδη όμως, η κρατική συμμετοχή στο «πακέτο» των επιδοτήσεων του Αυγούστου για την ενέργεια έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν δεν ήρθαν ακόμα τα χειρότερα.Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση καλείται να διαφυλάξει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ εφέτος, μέγεθος που δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί ανοδικά.

«Βαρόμετρο» για τις πρωτοβουλίες στήριξης των οικονομικά ευάλωτων, θα αποτελέσει και ο τουρισμός. Εάν ξεπεράσει φέτος τα επίπεδα του 2019 (εισπράξεις 14-15 δισ. ευρώ) διευκολύνονται τα μέγιστα οι δημοσιονομικοί χειρισμοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια.

«Κλειδί» για τα ενεργειακά αντίμετρα, θα αποτελέσει και η εισπραξιμότητα των φόρων, καθώς οι υποχρεώσεις «πυκνώνουν» ( με το φόρο εισοδήματος) από το τέλος Αυγούστου, που λήγει και η νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τον προϋπολογισμό, το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής «σοδειάς» μπαίνει στα 5,4 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος