Δάνεια: Στα 70,6 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα που διαχειρίζονται οι εταιρείες

Μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, που διαχειρίζονται οι σχετικές Εταιρείες Διαχείρισης

Στα 70,679 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος του δ΄ τριμήνου 2022, η αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 289 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23,587 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 23,679 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,509 δισ. ευρώ. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12,433 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 78 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,665 δισ. ευρώ.

Η αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,428 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,854 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,386 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των εξωλογιστικών τόκων και των διαγραφών από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν τα δάνεια.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος