Δάνεια: Νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων το Μάρτιο – Οι προθεσμιακές καταθέσεις «κερδίζουν έδαφος»


Νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων σημειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, σε αντίθεση με τα επιτόκια των νέων καταθέσεων τα οποία παρέμειναν σταθερά διευρύνοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» που υπάρχει μεταξύ τους, στις 5,5 εκατοστιαίες μονάδες. 

Οι δόσεις όλων των τύπων των δανείων (στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών κ.αλ.) έγιναν ακριβότερες λόγω του συνεχιζόμενου ανοδικού κύκλου των επιτοκίων του ευρώ, εντείνοντας τον κίνδυνο για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. 

Σταθεροποιητικά αναμένεται ωστόσο να λειτουργήσει από το Μάρτιο και εντεύθεν η παρέμβαση των τραπεζών να διατηρήσουν το Euribor σταθερό για 12 μήνες, παγώνοντας ουσιαστικά στα σημερινά επίπεδα τις δόσεις των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων. 

Για παράδειγμα, η νέα αύξηση κατά 0,25% (25 μονάδες βάσης) των βασικών επιτοκίων του ευρώ που αποφάσισε χθες η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα «περάσει» στις δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος: 

  • Το Μάρτιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%. 
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,50  εκατοστιαίες μονάδες. 
  • Το Μάρτιο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,26%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,69%. 
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,43 εκατοστιαίες μονάδες. 

Αναλυτικότερα: 

  • Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%.  

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και 0,10% αντίστοιχα.  

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,16%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,47%. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των νέων καταθέσεων των νοικοκυριών τοποθετείται πλέον σε καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια πάνω από 1 έτος. Το ποσό των νέων καταθέσεων αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε σε 3,6 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2023 από 229 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, ενώ το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε, το Μάρτιο του 2023, στο 1,83%, από 1,04% το Δεκέμβριο του 2022. 

  • Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 5,73%.  

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,90%.  

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,08%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%. 

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,43%.   

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, το Μάρτιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,51%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,68%.  

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,92%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,83% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 5,39%. 

Υφιστάμενες καταθέσεις και δάνεια 

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,26%.  

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά  αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,99%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,54%.  

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,69%.  

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,33%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,59%.  

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,41%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,61%. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος