Δ. Λυρίτσης, δικηγόρος: Η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να νομοθετήσει ώστε να περιορίσει τα τραπεζικά υπερκέρδη

Array

«Φουντώνει» η συζήτηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, έχουν υψηλή κερδοφορία και πρέπει να βοηθήσουν τα νοικοκυριά, είπε την Παρασκευή στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να αποτραπεί μία νέα ενδεχόμενη γενιά «κόκκινων» δανείων. Το φλέγον ζήτημα σχολίασε στην ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης Λυρίτσης, δικηγόρος.

Τα οργανικά έσοδα των συστημικών τραπεζών έχουν αυξηθεί στο 24%, συγκριτικά με το 2019 που ήταν στο 15%. Σε νούμερα, αυτό, αποτυπώνεται στο β’ τρίμηνο του 2022, όπου τα κέρδη των τραπεζών από τις προμήθειες των συναλλαγών ανέρχονται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2019, την αντίστοιχη περίοδο του β’ τριμήνου ήταν στα 500 εκατομμύρια ευρώ, είπε ο κ. Λυρίτσης, περιγράφοντας με αριθμούς την παρούσα κατάσταση.

«Στη χώρα, διατάξεις νόμου περί μη επιβολής προμηθειών δεν υπάρχουν. Στο παρελθόν, τέτοιες προμήθειες τραπεζών έχουν ακυρωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ως καταχρηστικές, αλλά όχι ως μη νόμιμες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος δεν βρίσκεται έξω από τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να ψηφίσει νομοθεσία που ρυθμίζει σχέσεις ακόμη και των πολιτών με τις τράπεζες. Χρειάζεται πολιτική βούληση για τα κέρδη των τραπεζών».

Κλείνοντας, ο κ. Λυρίτσης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει ανά πάσα στιγμή ώστε να θέσει περιορισμούς ή και να επιβάλλει απογορεύσεις στις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος