Χρ. Σταϊκούρας: Οι περισσότεροι θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2022

Οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ, κατά μόνιμο τρόπο, από το 2022 με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναπτύσσοντας τις προτάσεις και πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγορά ακινήτων για την τρέχουσα κατάσταση, μιλώντας σήμερα, στο 39ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ακίνητη περιουσία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης, εξαιτίας – μεταξύ άλλων – της υπερφορολόγησης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επηρεάζεται έντονα και από την εν εξελίξει υγειονομική κρίση και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία οδηγεί σε αυξήσεις τιμών στον χώρο της οικοδομής. Ευχαρίστησε τους εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης και επωμίστηκαν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, μέσω της υιοθέτησης του μέτρου της αναστολής καταβολής των ενοικίων.

Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, τους στήριξε έμπρακτα, προχωρώντας στην καταβολή αποζημίωσης, είτε μέσω συμψηφισμού με νέες φορολογικές οφειλές, είτε κυρίως μέσω άμεσης καταβολής χρηματικού ποσού. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 808 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμότητες που παραμένουν, κυρίως στις υπεκμισθώσεις, εκτιμάται – από την ΑΑΔΕ – ότι θα επιλυθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο κ.Σταικούρας.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υλοποίηση της μείωσης φορολογικών συντελεστών και στην θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Συγκεκριμένα μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22% από το 2019. «Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει την κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ως μέτρο στήριξης. Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε μια γενναία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, εντάσσονται νέες περιοχές, επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και ενσωματώνεται σε αυτόν ο συμπληρωματικός φόρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι απολύτως εφικτό οι περισσότεροι συμπατριώτες μας να πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ, κατά μόνιμο τρόπο, από το 2022, με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο. Ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. «Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί, όπως προανέφερα, εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας καθώς και στα θεμέλια που τέθηκαν ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης είπε ο υπουργός, αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση μίας σειράς δεικτών στους οποίους – όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής – αποτυπώνεται η θετική δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2021, καθώς και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα.

Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (25,9% και 47,6% αντίστοιχα) το δεκάμηνο του 2021, ενώ οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό και οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).

Τέλος, ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό το 2021. Σε ό,τι αφορά την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκαν – κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 – θετικοί ρυθμοί μεταβολής, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για επαγγελματικής χρήσης ακίνητα να εμφανίζεται ανανεωμένο. Όλα αυτά και με δεδομένο ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, καταδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα έτη, εκτίμησε ο κ.Σταικούρας.

«Εμπόδια που μπορούν να ανακόψουν αυτή την πορεία υφίστανται. Εμπόδια που δεν περιορίζονται στην εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σχετίζονται έντονα με την άνοδο των τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις οικοδομικές εργασίες. Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ορθή αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει – καθοριστικά – στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός. Επισήμανε ότι σε αυτή την κοινή προσπάθεια, φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ αποτελούν χρήσιμους και παραγωγικούς συνομιλητές, με σημαντική συμβολή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στο πεδίο της αγοράς ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος