Χρ. Σταϊκούρας: Ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου όρου της ΕΕ – Αύξηση του ΑΕΠ φέτος

Array

Στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όπως είπε, με τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και θα φτάσει κοντά στα 205 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι φέτος εκτιμάται ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων κι εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ενώ τόνισε ότι εξάγουμε περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μίλησε για ένα παραγωγικό μοντέλο που αλλάζει και ανάπτυξη με χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας ενώ σημείωσε ότι η ανεργία συρρικνώνεται και ότι είναι πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε ότι το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας είμαστε κοντά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες προκλήσεις που θολώνουν σημαντικά την καλή εικόνα οικονομίας καθώς η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα πολιτών.

Ως κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας είπε και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών.

Τα συνολικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση με τις σημερινές εκτιμήσεις φτάνουν στα 13,2 δισ. για το 2022, από 8,5 δισ που εκτιμούσαμε τον Ιούνιο, ενώ το δημοσιονομικό κόστος αγγίζει τα 4,3 δισ ευρώ ή περίπου το 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.  Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές ελλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.

Ανέφερε ακόμα ότι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου είναι στα 10,6 δισ. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη μόνιμα και μη είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά 3,65 δισ. είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα και περιλαμβάνουν τόσο μειώσεις φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών όσο και αυξήσεις μισθών και συντάξεων ενώ 1,85 δισ. είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα εκ των οποίων 1,1 δισ. κατευθύνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές ανέρχονται στο 1, 2 δισ. για το 2022, διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. για το 2023 και στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα έτος από τα επόμενα. Για την υλοποίηση αυτών των μέτρων κατατίθεται σήμερα συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2, 9 δισ. ευρώ.

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο υπουργός οικονομικών μίλησε για παρεμβάσεις που καλύπτουν το σύνολο της κοινωνίας.

Όπως ανέφερε δίνονται 2, 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αέριου.

Εφάπαξ ενίσχυση 250 εκατ σε ευάλωτα νοικοκυριά με δικαιούχους 1 εκατ. συνταξιούχους έναντι 634.000 τον Απρίλιο με σύνταξη έως 800 ευρώ, 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ.

Επιπλέον, 225 .000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισόδηματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο, 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον δόση.

Όπως είπε συνολικά δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας ενώ το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ανέφερε ότι θα υπάρξει: 

Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» με κόστος 140 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων – Το κόστος στα 60 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές – Το κόστος στα 89 εκατ. ευρώ.

Αύξηση επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας πλέον 1, 3 εκατ. συμπατριώτες μας  με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων με 16.000 ευρώ από 14. 000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο μα βαθμοημέρες σε 350 ευρώ. Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων εκτός από φυσικό αέριο δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος