Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων

Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να είναι έτοιμη για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο μέλλον.

Την προαναγγελία για συμπληρωματικό προϋπολογισμό έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στα «Παραπολιτικά FM».
Όπως εξήγησε η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει πως αυτόματα θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ, αλλά προετοιμασία για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Αυτό θα γίνει με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα το κόστος των οποίων κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η περαιτέρω αύξηση των δαπανών δεν μπορεί να είναι τώρα μεγαλύτερη από 2 δισ. ευρώ. Σημείωσε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές.

Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών:
-Επανέλαβε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι περίπου 40 δισ. ευρώ.
μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός) θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης, των εσόδων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα κατατεθεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η όποια μείωση δεν θα «χαθεί» στην αλυσίδα παραγωγής.
-Βασικός στόχος της χώρας μας θα πρέπει να παραμένει η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω του υψηλού χρέους που έχει.
-Το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη τροφοδότηση των μέτρων στήριξης. Από τα έσοδά του και το εύρος της κρίσης θα φανεί αν θα πρέπει να συνδράμει και το κράτος στο κόστος των μέτρων που καλύπτει.
αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».
-Παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για οριστική κατάργηση (για όλους) της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος