Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία δεν σημαίνει δημοσιονομική ανευθυνότητα

«Θα πρέπει να μαζευόμαστε δημοσιονομικά» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απόσυρση των μέτρων στήριξης αλλά περισσότερο στοχευμένα μέτρα που θα στηρίζουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από την υγειονομική αλλά και την κρίση που προκύπτει από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι δημοσιονομική ευελιξία δεν συνεπάγεται και δημοσιονομική ανευθυνότητα. Ειδικότερα για την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι στερείται επενδυτικής βαθμίδας και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, παρακολουθείται στενά κάθε μέτρο που λαμβάνεται από τους θεσμούς και τις αγορές.

Σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική διαμορφώνεται σε τρείς άξονες: ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος μέσω μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση κατώτατου μισθού με ακόμα πιο γενναία αύξηση το επόμενο διάστημα και στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες στην φορολογική πολιτική όπως η νομιμοποίηση μέτρων που προς το παρόν είναι προσωρινά αλλά και η επέκταση σε νέα μέτρα.

Ως προς το αυξημένο κόστος δανεισμού που προέκυψε από την τελευταία έκδοση του 10ετους ομολόγου ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η χώρα βγαίνει πλέον στις αγορές και δανείζετε ως κανονική χώρα και το επιτόκιο είναι το μισό από αυτό που διαμορφώθηκε σε ανάλογη έκδοση τον Μάρτιο του 2019. Επίσης το κόστος δανεισμού αυξήθηκε περισσότερο αλλά το spread παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα πριν της πανδημίας επίπεδα. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η εκτίμηση όλων είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού λόγω της σφιχτής πλέον νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν στις αρχές από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι ο επιτοκιακός κίνδυνος είναι περιορισμένος γιατί το 77% διακρατείται από τον επίσημο τομέα, το 99% αυτού είναι σταθερού επιτοκίου και για 20 χρόνια, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο 20% του ΑΕΠ υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και τέλος το προφίλ χρέους της χώρας είναι εξαιρετικά καλό.

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στόχος είναι φέτος να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία ενώ μέχρι ή το 2023 είναι να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτά όμως προϋποθέτουν: υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, μείωση κόκκινων δανείων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ως προς τις συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι «πράγματι αξιολογήσαμε το σύνολο του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και θεωρήσαμε ότι στις αρχές του έτους δεν μπορούμε να έχουμε παρεμβάσεις και δεν είναι βέβαιο ότι η όποια μείωση θα περάσει στον πολίτη. Ποτέ όμως δεν έχω απορρίψει κανένα μέτρο πρέπει όμως να είμαστε διορατικοί και προσεκτικοί».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος