Χρ. Σταϊκούρας: Σταθερή και ισχυρή η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση γρήγορα μεθοδικά και αποτελεσματικά γεγονός που αναγνωρίστηκε άμεσα στη χώρα και διεθνώς, ενώ την ίδια περίοδο αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα επεσήμανε μιλώντας σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Σταθερή και ισχυρή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία 

Τόνισε πως παρά τις αντιξοότητες, η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε  και κατάφερε να ανοίξει το δρόμο για μία ομαλή και ισχυρή ανάκαμψη. Ο κ. Σταικούρας απέδωσε την θετική αυτή πορεία στον περιορισμό της οικονομικής ύφεσης, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο «οι εξαγωγές προϊόντων αυξάνονται επίσης, οι επενδύσεις είναι περισσότερες, η οικονομική ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε επίπεδα προ κρίσης, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί, το κόστος του δανεισμού στις χρηματαγορές έχει μειωθεί, στις κεφαλαιαγορές τα spread των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ έχει αναβαθμιστεί επίσης το ελληνικό χρέος και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι στόχοι ανάπτυξης θα επιτευχθούν 

«Για αυτό ακριβώς το λόγο», υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας, «μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει το ποσοστό 3,6% στην οικονομική ανάπτυξη για το 2021», σημειώνοντας, «πως οι προβλέψεις αυτές είναι ρεαλιστικές, απόλυτα εφικτές και μάλλον η ελληνική οικονομία θα τα καταφέρει ακόμα καλύτερα». Στήριξε την διαπίστωση αυτή στο γεγονός ότι έχουν ανακάμψει οι υπηρεσίες τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο, έχει αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται συνεχώς στις οποίες μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ και ο τουρισμός έχει βελτιωθεί πολύ κάτι το οποίο βοηθάει το ΑΕΠ. Υπο αυτήν έννοια και σύμφωνα με τις προβλέψεις Ευρωπαϊκής επιτροπής, εξήγησε ο κ. Σταικούρας στην επιτροπή οικονομική και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα θα πετύχει 4,3% ανάπτυξη το 2021 και υπάρχει και συμφωνία στην αγορά ότι το ποσοστό αυτό θα βρίσκεται πάνω από 5%.

Ρεαλιστικοί στόχοι για την ανάκαμψη 

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ισχυρή ανάκαμψη, ο ίδιος τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως κλειδί αποτελεί η υλοποίηση μιας οικονομικής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και με συνοχή που βασίζεται σε μια οικονομική στρατηγική με ειδικούς και ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. «Αυτό θα γίνει», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «βελτιώνοντας και αυξάνοντας τις επενδύσεις και τις εξαγωγές πάνω από το 2021, να βγει η χώρα από το πρόγραμμα εποπτείας το 2022, να επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2022, να προχωρήσει η δημοσιονομική ισορροπία το 2022 επιτυγχάνοντας ικανοποιητικά πλεονάσματα από το 2023 και τέλος να επιτευχθεί νέα επενδυτική βαθμίδα από το πρώτο εξάμηνο το 2023».

Σχετικά με την επίτευξη του στόχου της ανάκαμψης, σημείωσε επιπλέον ο Υπουργός, θα συνδράμουν αποφασιστικά τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα χρήματα από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αλλά και από το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο που δίνουν στην Ελλάδα 70 δισεκατομμύρια για τα επόμενα επτά χρόνια, τα οποία η Ελλάδα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσει  όσο γίνεται καλύτερα. Μάλιστα η ετοιμότητα  της χώρας έχει αποδειχτεί καθώς τα πρώτα σχέδια της χώρας ήταν εκείνα τα οποία διασφάλισαν το πράσινο φως ήδη από τον Ιούλιο από το ΕΚΟΦΙΝ. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω, με την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιεί ήδη πολιτικές που βασίζονται σε επτά πυλώνες  δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη διαρκείας.

Οι προβλέψεις  

Το αποδεικνύει αυτό η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας που θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι 4%. Επίσης οι εξαγωγές αυξάνονται στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό 8% το 2022 ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 0%, ενώ το . πιο σημαντικό είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Επενδύσεων στην Ελλάδα που αναμένει Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2022, είναι σχεδόν 15% ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι συν 5%.

Ο κ. Σταικούρας κατέληξε την ενημέρωση της επιτροπής του ΕΚ υπογραμμίζοντας, πως «η Ελλάδα στηρίζει έντονα και συμμετέχει στις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την χρήση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης όπως επίσης και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την προώθηση της Ένωσης κεφαλαιαγορών, ενώ όσον αφορά το πλαίσιο εποπτείας η Ελλάδα θα είναι πάντα μία εποικοδομητική φωνή στην Ευρώπη που θα συνεισφέρει στη συζήτηση με αξιόπιστες θέσεις και τεχνικά σωστές υπέρ και της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πεποίθηση του είναι ότι η εθνική δύναμη και ισχύς βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα ερωτήματα των ευρωβουλευτών 

Μετά την ενημέρωση του Υπουργού οι ευρωβουλευτές του έθεσαν ερωτήματα κυρίως όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου, ζητώντας παράλληλα τις θέσεις του για άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σε γενικές γραμμές την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ελλάδας, ενώ ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πτυχές όπως το χρηματοδοτικό κενό στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και η σταθερά υψηλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, ιδίως υπό το πρίσμα της πιθανής αύξησης των επιτοκίων. Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν επίσης κατά πόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας», ποιος θα είναι ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το υψηλό έλλειμμα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της υποτονικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένοι ευρωβουλευτές που ήταν πιο επικριτικοί, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των φιλόδοξων οικονομικών προοπτικών της ελληνικής κυβέρνησης και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ότι η πραγματική οικονομία, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος