Χρ. Σταϊκούρας: Αισιοδοξία για την συνεχή αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους και τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ

Αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως η Ευρώπη φαίνεται πως έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αναφερόμενος στην κοινή πρόταση Ισπανίας-Ολλανδίας. Περιέγραψε τους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις για εξαίρεση δαπανών για επενδύσεις, άμυνα κλπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται, αλλά απέχει σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρακολουθούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για να αναβαθμίσουν τη χώρα: τη διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη, την άνοδο επενδύσεων και εξαγωγών, αλλά και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 η οποία δρομολογείται και προς αυτή τη κατεύθυνση «κινούμαστε συλλογικά και συνεκτικά σε επίπεδο ΕΕ».

Επίσης επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πλεονάσματα.

Οι οίκοι μας αναβαθμίζουν, είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε το στόχο της αναβάθμισης της χώρας το 2023», επισημαίνοντας σε σχετικό ερώτημα πως η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα το 2023 δεν συνδέεται με τις εκλογές αλλά με την πορεία του πολέμου.

Για την άνοδο του πληθωρισμού είπε πως προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ με την εισβολή της Ρωσίας επιτείνεται επιπλέον το πρόβλημα. Εκτίμησε πως ανάλογα με ποσοστό πληθωρισμού της τάξης του 8% είναι αναμενόμενα το επόμενο διάστημα αλλά σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως ο πληθωρισμός κινηθεί πάνω από το 4,5% που είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων του πολέμου: σε εγχώριο επίπεδο ορθολογικές, συνετές και διορατικές πολιτικές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούνται συνεκτικές και συλλογικές πολιτικές.

Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αλλάξει σε βασικές παραδοχές, εξήγησε λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Επαναλαμβάνοντας πως εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος νέων μνημονίων ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava σε συζήτηση με θέμα «Μετασχηματίζοντας το μέλλον: μεταμορφώνοντας την Ελληνική οικονομία μέσα από μεταρρυθμίσεις», στο πλαίσιο του 7 ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων επεσήμανε: «Η στρατηγική μας στοχεύει σε ένα σύγχρονο και δυναμικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που εδράζεται στην υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Οι συνολικά 5 πυλώνες της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά του ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε: «Η ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά την Ελλάδα στην ανάπτυξη και υλοποίηση περισσότερων από 200 έργων τεχνικής υποστήριξης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής μέσω του Εργαλείου Τεχνικής Yποστήριξης (TSI). Ιδιαίτερα, θα ήθελα να τονίσω πως “τρέχουμε” με επιτυχία ένα έργο για την Ανάπτυξη της Στρατηγικής για την Κεφαλαιαγορά. Οι κεφαλαιαγορές πρέπει να τοποθετηθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος