Χ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ: Αποδοτικά τα κίνητρα για προσέλκυση φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα

Σημαντική ανταπόκριση είχε η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σταϊκούρας έκανε μία πρώτη αποτίμηση του νομοθετικού πλαισίου σημειώνοντας ότι τους πρώτους περίπου 12 μήνες εφαρμογής του μέτρου η Ελλάδα προσέλκυσε 80 επενδύσεις, 200 συνταξιούχους και 1000 εργαζόμενους, από 17 που επέλεξαν για φορολογική τους κατοικία τη χώρα μας. Τα κίνητρα σχετίζονται με φορολογικές διευκολύνσεις ενώ παράλληλα έχουν και ταμειακό αποτύπωμα για την χώρα.

Ως προς τις πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο διεθνές και εξωγενές που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την μεγάλη απόκλιση προσφοράς και ζήτησης και αν και είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις ωστόσο είναι παροδικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι θα αρχίσει να μειώνεται από τις αρχές του έτους ενώ για στον τομέα της ενέργειας ίσως παραμείνει και στο δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα οφείλει κάθε πολιτεία παροδικά και συντεταγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κατάλληλα μέτρα παροδικού χαρακτήρα. Εμείς δεν μένουμε μόνο σε αυτό έχουμε μέτρα και μόνιμου χαρακτήρα για να ενισχύσουμε το εισόδημα του πολίτη και έχουμε και μέτρα ελέγχου της αγοράς αλλά και έχουμε και παροδικά μέτρα που ανακοινώσαμε πρόσφατα για το ενεργειακό πεδίο».

Οι έκτακτες δαπάνες για πυρκαγιές και ενεργειακή κρίση περιορίζουν τις δυνατότητες νέα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών

Σχετικά με τη δυνατότητα της πολιτείας να χρηματοδοτεί τις έκτακτες αυτές δαπάνες ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ως προς το ταμειακό κομμάτι έγκαιρα, μεθοδικά και διορατικά χτίσαμε ένα ασφαλές ταμείο ύψους περίπου 39 δις. Ευρώ σήμερα άρα έχουμε τη δυνατότητα παρά το γεγονός ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού και της χώρας μας τις τελευταίες μέρες να έχουμε ασφαλή ταμειακά αποθέματα. Ότι δαπανήσαμε δηλαδή 40 δις την τελευταία 2ετία τα αντλήσαμε από τις αγορές. Βοηθήσαμε την κοινωνία και χτίσαμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας.  Δημοσιονομικά έπρεπε να είμαστε σε εκείνο το σημείο ως προς το πρωτογενές έλλειμμα έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα διότι είχαμε 500 εκατ. το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές και επιπλέον 500 εκατ. για την ενεργειακή κρίση. Αυτά αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας επομένως περιορίζονται οι δυνατότητες για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση εκτός από αυτά που είπαμε στη ΔΕΘ και θα αποτυπωθούν και στο προϋπολογισμό».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «ο καλύτερος ρυθμός δημοσιονομικής μεγέθυνσης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχεις και δημοσιονομικό περιθώριο ειδικά όταν η χώρα με βάση τον προϋπολογισμό θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 7,3%. Ήδη έχουμε δαπανήσει πολλά για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως ως προς τον δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να αξιολογηθεί αφού θα δούμε ποια θα είναι η επίδραση της πιθανής καλύτερης εικόνα και ανάκαμψης το 2021 στο 2022».

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό σχετίζεται με το τι πολιτικές ακολουθεί η χώρα προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική αναπροσαρμογή όχι με μέτρα λιτότητας αλλά μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. Μέσω από τον προϋπολογισμό διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία σημαντική δημοσιονομική αναπροσαρμογή το 2022 που οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη ενώ συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινά η συζήτηση που δεν θα είναι εύκολη θα υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή και δημοσιονομική σταθερότητα αλλά θα πρέπει να υπάρχει και δημοσιονομική ευελιξία όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση αλλά και με διακριτή μεταχείριση στο επίπεδο των επενδύσεων».

Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2022

Τέλος σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης από το 2022 και μετά υπογραμμίζοντας ότι «με βάση το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα υπάρχει βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και επομένως υπάρχουν τα συστατικά για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και τα επόμενα έτη. Περιμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος