Bitcoin και ψηφιακό ευρώ: Τώρα ξεκινά η «μάχη» των κρυπτονομισμάτων

Για τους πιθανούς κινδύνους λόγω της έλλειψης εφαρμοστέων κανονισμών για υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομικά στοιχεία συνομίλησε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Δαβάνης με τον Δρ. Στέφαν Μπέργκερ μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον Sven Giegold, Ευρωβουλευτή και Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πολιτικής ομάδας Πρασίνων .

Ο κ. Μπέργκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “οι τιμές των νομισμάτων ή των cryptocoins, όπως το Bitcoin ή το Ethereum, έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις και στη συνέχεια μειώθηκαν ξανά και, φυσικά, αυτή η εξαιρετικά ευμετάβλητη πορεία νομισμάτων είναι δελεαστική για κερδοσκοπία”, κάτι που γεννά την αναγκαιότητα δημιουργίας πανευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών.

“Μέχρι στιγμής έχουμε ένα μωσαϊκό στην Ευρώπη και γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει έναν τρόπο και με το Ψηφιακό Πακέτο Χρηματοδότησης για τον τρόπο ρύθμισης των τιμών κρυπτογράφησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να είναι σαφές στην Ευρώπη ότι ισχύει η προστασία των επενδυτών, πρέπει να είναι επίσης σαφές σε ολόκληρη την Ευρώπη ποιες απαιτήσεις ισχύουν για εταιρείες που μιμούνται κρυπτονομίσματα και πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι όλες αυτές οι εταιρείες υπόκεινται σε ισχύον δίκαιο, νομικές οδηγίες όπως το ξέπλυμα χρήματος και ούτω καθεξής, και τότε νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό πλαίσιο για να μπορέσουμε να πρωτοπορήσουμε από την ευρωπαϊκή μας ήπειρο παγκοσμίως” υπογράμμισε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Από την πλευρά του, ο Sven Giegold, ευρωβουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων για την οικονομική πολιτική, φορολογική και χρηματοπιστωτική αγορά της ΕΕ στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερώτηση για το αν τα κρυπτονομίσματα είναι το μέσο πληρωμής του μέλλοντος ή πρόκειται για μια επιθυμία να ξεφύγουμε από το υπάρχον χρηματοοικονομικό σύστημα, απαντά: «Λοιπόν, ναι, πρώτα απ ‘όλα, εάν αυτό είναι πραγματικά ένα μαζικό φαινόμενο και μια βαθιά ανάγκη του πληθυσμού, δεν το ξέρω. Πρέπει να δείτε ότι το πιο διάσημο νόμισμα το Bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ευρώ έχει συνολική προσφορά χρήματος 15.000 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό δείχνει το μέγεθος του ευρώ και του Bitcoin που διαπραγματεύονται παγκοσμίως. Εάν το Bitcoin, με το μάλλον υψηλό κόστος του Minning και το κόστος των συναλλαγών, θα ξεπεράσει πραγματικά το ευρώ ή το δολάριο μακροπρόθεσμα, ή αν αυτό δεν θα είναι μια κερδοσκοπική διαφημιστική εκστρατεία, μένει να το δούμε. Αλλά αυτό είναι σίγουρο, είναι η χρησιμότητα της τεχνολογίας πίσω από αυτό. Η τεχνολογία διανεμημένου καθολικού είναι συναρπαστική. Πολλά μπορούν να προκύψουν από αυτήν και δημιουργεί επίσης νέες καινοτομίες για χρηματοοικονομικά προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε».

Σχετικά με το αν υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων και αν είναι το προτεινόμενο ψηφιακό ευρώ ένας χρηματοοικονομικός «ελιγμός» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και των συνεπαγόμενων εξελίξεων στα κρυπτονομίσματα, αναφέρει: «Καταρχάς, δεν νομίζω ότι βλέπω άμεσο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από αυτό. Αλλά φυσικά οι επενδυτές που επενδύουν κερδοσκοπικά σε αυτό το νόμισμα και με τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών αυτού του κρυπτονομίσματος, αυτό μπορεί φυσικά να είναι ελκυστικό. Μπορείτε να χάσετε χρήματα, πρέπει να δείτε ότι ο πληθωρισμός που φοβούνται πολλοί στο δολάριο και το ευρώ είναι μόνο ένα κλάσμα των διακυμάνσεων των επιτοκίων σε Bitcoin και Co. Το ψηφιακό ευρώ είναι λιγότερο προσανατολισμένο στα κλασικά νομίσματα κρυπτογράφησης παρά στον κίνδυνο που είχαν μεγάλες εταιρείες με το έργο, το οποίο ονομαζόταν αρχικά Libra και τώρα DIM, ώστε να μην συγχέεται με το ΗΜΕΡΑ 25 στην Ελλάδα, ότι αυτό το νόμισμα θα μπορούσε πραγματικά να ξεπεράσει τα κρατικά νομίσματα επειδή ισχυρίζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια σταθερή αξία. Και αυτή η λεγόμενη σταθερή αξία, φυσικά, έπρεπε να αμφισβητηθεί και γι ‘αυτό έχουμε καταρτίσει πολύ αυστηρότερους κανόνες. Πρέπει επίσης να πω ότι δεν μου αρέσουν οι ιδιωτικές εταιρείες που προσποιούνται ότι είναι οι νέοι δημιουργοί χρημάτων, αντ’ αυτού θα προτιμούσα να έχω μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο και το ψηφιακό ευρώ που είναι ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης σε αυτήν την κεντρική τράπεζα. Και ελπίζω ότι αυτή η πρόσβαση θα ανοίξει επίσης ευρέως σε μεμονωμένους πολίτες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάτι που δεν θα γίνει ελκυστικό και πάλι αν έχουμε αυστηρούς περιορισμούς, ώστε οι τράπεζες να μην χάσουν τις δραστηριότητές τους. Αλλά νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι ένας άμεσος πάροχος υπηρεσιών για όλους τους πολίτες στην Ευρώπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος