Bελτιώνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Στο τραπέζι η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης

Πλεονασματικός και τον Σεπτέμβριο ο προϋπολογισμός. Στο τραπέζι η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Βελτιώνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο, εικόνα ωστόσο η οποία είναι προσωρινή καθώς στο σύνολο του έτους θα «κλείσει» με πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ όπως προβλέπει και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δείχνουν στο εννεάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν υπέρβαση κατά 13,7% φτάνοντας τα 40,644 δισ. ευρώ.

«Αφού ληφθούν υπόψη οι προεισπράξεις ΕΝΦΙΑ και εσόδων από το φόρο εισοδήματος, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των δυο αυτών φόρων, τα φορολογικά έσοδα του μηνός Σεπτεμβρίου είναι συμβατά με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού και των ενδείξεων για ισχυρή ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2022», επισημαίνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς για το αν τα δημοσιονομικά περιθώρια επιτρέπουν νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα, επιβεβαίωσε- όπως γράφει σήμερα το ertnews- ότι υπάρχει στο τραπέζι συζήτηση για επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία καταργήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το θέμα της επιδότησης δεν είναι του παρόντος, αφού η περίοδος επιδότησης λήγει στο τέλος του έτους, αποκάλυψε όμως ότι για το επίδομα θέρμανσης συζητείται η αύξηση του περιουσιακού κριτηρίου στις 200.000 ευρώ (είναι για τον άγαμο στις 180.000 ευρώ) για να μην βγουν εκτός επιδόματος κάποιοι λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στα εισοδηματικά κριτήρια, το όριο για τους νέους δικαιούχους, παραμένουν χωρίς αύξηση στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ για τον άγαμο και των 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους παλαιούς δικαιούχους το εισοδηματικό όριο αυξάνεται αντίστοιχα σε 16.000 και 24.000 ευρώ ενώ στα επιδοτούμενα καύσιμα μπαίνει και η μπλε κηροζίνη η οποία χρησιμοποιείται σε σόμπες. 

Αύξηση θα υπάρξει και στο ποσό του επιδόματος θέρμανσης. Θα φθάνει τα 1.600 ευρώ για τους νέους δικαιούχους καθώς για αυτούς διπλασιάζεται. Το επίδομα κυμαίνεται φέτος από 100 έως και 800 ευρώ και διπλασιάζεται για νέους δικαιούχους αλλά και όσους γυρίσουν την πλάτη στη χρήση κλιματιστικών και φυσικού αερίου.  

Εντός των ημερών αναμένεται η εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Ο προϋπολογισμός

Αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι:

-Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44.008 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5.203 εκατ. ευρώ ή 13,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (προ επιστροφών) ανήλθαν σε 48.348 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6.120 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 40.644 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4.902 εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:

*στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

*στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

*στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και:

*στην είσπραξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 των πέντε εκ των δέκα δόσεων του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 με μικρότερο όμως συνολικό αριθμό δόσεων (πέντε εκ των έξι).

-Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4.340 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 917 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3.423 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.394 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 466 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.860 εκατ. ευρώ).

Μεγάλο μέρος των επιστροφών οφείλεται και στο ΦΠΑ λόγω των αυξημένων εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (και για λόγους αύξησης του όγκου και των τιμών).

Για τον Σεπτέμβριο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.776 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 492 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.541 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 279 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.909 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω:

*της πρόβλεψης για την είσπραξη τον Σεπτέμβριο της πρώτης ενισχυμένης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2022, ύψους 902 εκατ. ευρώ, από τις έξι συνολικά δόσεις, συνολικού προβλεπόμενου ποσού 2.015 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2022 νομοθεσία. Αντί αυτού, με τη νέα νομοθεσία προβλέπονται 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Μάιο του 2022, και μετά τις μειώσεις το εκτιμώμενο ποσό είσπραξης που αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2022 ανέρχεται σε 1.839 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί κατά τους προηγούμενους μήνες Μάιο έως και Αύγουστο και αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2022 ανέρχεται σε 1.341 εκατ. ευρώ, και:

*της πρόβλεψης, ότι το ποσό που αφορά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα εισπραχθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2022 νομοθεσία. Αντί αυτού με τη νέα νομοθεσία ορίστηκε η πληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Ιούλιο 2022.

*Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 765 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 213 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (551 εκατ. ευρώ).

-Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 473 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 383 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (90 εκατ. ευρώ). Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 48.245 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (48.886 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Oι δαπάνες 

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 972 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 656 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 456 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 7.037 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 331 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 6.706 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

*η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 160 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

*η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 86 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

*η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

*η ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό στις Περιφέρειες ύψους 71 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

*η έκτακτη επιχορήγηση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων, σχολών χορού κ.λπ. ύψους 44 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ,

*η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

*οι πρόσθετες επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 100 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ, ύψους 91 εκατ. ευρώ καθώς και η αγορά εμβολίων ύψους 269 εκατ. ευρώ,

*η πρόσθετη επιχορήγηση προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ύψους 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και η επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απώλειας εσόδων από τη μείωση των υπέρ της ΔΥΠΑ συνεισπραττόμενων εισφορών και

*η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 54 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:

*επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 207 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 120 εκατ. ευρώ για την έκτακτη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,

*επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,

*επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 301 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (power pass) ύψους 297 εκατ. ευρώ,

*επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων,

*αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ και:

*επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 1.355 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος