Αυξήθηκε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το φυσικό αέριο

Σημαντική ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για το φυσικό αέριο, διαπιστώνει η Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2023 η εταιρία έχει υπογράψει 5.061 νέες συμβάσεις παροχής αερίου και έχει επεκτείνει το δίκτυο της κατά 58 χλμ έναντι 54 χλμ στο σύνολο του 2022 όταν οι καταναλωτές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική στη λήψη αποφάσεων για στροφή προς το φυσικό αέριο. Στόχος για το σύνολο του έτους είναι η επέκταση του δικτύου να φθάσει στα 122 χλμ

Μάλιστα όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής, δηλαδή της εταιρίας διαχείρισης του δικτύου διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης για την περιοχή της Αττικής, κ. Λεωνίδας Μπάκουρας, το τελευταίο δίμηνο μετά και τη σχετική εξομάλυνση των τιμών του φυσικού, αερίου επτά βιομηχανίες που κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν διακόψει την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο στρεφόμενες σε εναλλακτικές λύσεις επανήλθαν και τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκουρα ακόμη και στα 80 ευρώ ανά MWh να φθάσει η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες το καύσιμο παραμένει ανταγωνιστικό τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. Προέβλεψε δε ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαπενταετία το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στην ελληνική αγορά ενώ και στη συνέχεια το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσμιξη βιομεθανίου κατ’ αρχήν και υδρογόνου στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2021 που ήταν 24.000, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την ΕΔΑ Αττικής για το σύνολο του 2023 είναι οι 13.500. Παράλληλα προωθείται η τροφοδοσία με υγροποιημένου φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής όπως τα Μέγαρα, η Ραφήνα, ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, η Λαυρεωτική και η Μάνδρα.

Η εταιρία έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους σχεδόν 52 εκατ. ευρώ για το 2023, εκ των οποίων τα 24 εκατ ευρώ θα διατεθούν για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της και 18 εκατ ευρώ για την ψηφιοποίηση του. Προχωράει μάλιστα στην σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με νέους έξυπνους μετρητές χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Παράλληλα εντός του έτους προχωρεί στην αντικατάσταση 10 χλμ παλαιού χαλύβδινου δικτύου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με νέο δίκτυο πολυπροπυλενίου

Η ΕΔΑ Αττικής είναι μια από τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών ο έλεγχος της οποία έχει περιέλθει στην ιταλική εταιρία διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου Italgas. Οι τρεις εταιρίες αναμένεται να συγχωνευθούν το Φθινόπωρο και ένα ζήτημα το οποίο παραμένει αναπάντητο είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος ιδιοκτήτης σε ότι αφορά τα τέλη χρήσης δικτύου.

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος