Αρνητικό το ισοζύγιο επενδύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Ευρωπαίοι επενδύουν περισσότερα εκτός ΕΕ, απ’ ότι ο υπόλοιπος κόσμος στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που κατέχονται στον υπόλοιπο κόσμο από επενδυτές που κατοικούν στην ΕΕ ανήλθαν σε € 8,589 δισεκατομμύρια [Π1] στο τέλος του 2020, μειωμένες κατά 5% σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Την ίδια περίοδο οι επενδύσεις που κατέχει ο υπόλοιπος κόσμος στην ΕΕ αυξήθηκαν στα € 7,317 δισ. [Π2] στο τέλος του 2020 (+2%).

Αρνητικό το ισοζύγιο επενδύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά συνέπεια, η καθαρή επενδυτική θέση της ΕΕ έναντι του υπόλοιπου κόσμου ήταν χαμηλότερη από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή € 1,272 δισ. στο τέλος του 2020 σε σύγκριση με € 1,907 δισ. στο τέλος του 2019 (-635 εκατ. ευρώ, -33%) [Π3].

Αρνητικό το ισοζύγιο επενδύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι οντότητες ειδικού σκοπού (SPE) που εδρεύουν στην ΕΕ συνέχισαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ΑΞΕ, αν και λιγότερο σημαντικό από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Στο τέλος του 2020 αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών αποθεμάτων ΑΞΕ της ΕΕ που διατηρούνται στο εξωτερικό και το 49% των αποθεμάτων ΑΞΕ που διατηρούνται από τον υπόλοιπο κόσμο στην ΕΕ, έναντι 50% και 59% αντίστοιχα το 2019.

Με απλά λόγια τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές το 2020 τοποθετήθηκαν κατά προτίμηση σε γεωγραφικές περιοχές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αυξημένες κατά 2%, σε σχέση με το 2019, επενδύσεις που προσέλκυσε η Ευρώπη εντοπίζονται κυρίως στο εκτός ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι, το απόθεμα εισερχόμενων ΑΞΕ είναι η αξία των ιδίων κεφαλαίων που επενδύονται από ξένους επενδυτές σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην οικονομία αναφοράς και των καθαρών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε αυτές.

Αρνητικό το ισοζύγιο επενδύσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες επενδύουν στο εξωτερικό για να εντοπίσουν την παραγωγή τους σε οικονομικά αποδοτικές και υψηλής ειδίκευσης τοποθεσίες, να προμηθευτούν εξαρτήματα και πρώτες ύλες, καθώς και να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Για τη χώρα επενδύσεων, οι εισερχόμενες επενδύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και συμβάλλουν στην τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος