Αποκλιμακώνεται στο 1,20 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης – ‘Ανω του 3% η πτώση στις διεθνείς τιμές

Array

Mπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του έτους να ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Ωστόσο αποτελεί γεγονός και η υποχώρηση της τιμής της αμόλυβδης που στα φθηνά πρατήρια είναι κάτω από 1,9% ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης που υπολογίζεται κάτω από  1,20 ευρώ το λίτρο.

Κοντά στα επίπεδα του περασμένου χρόνου κυμαίνεται διεθνώς η τιμή του πετρελαίου αφού διαπιστώνεται μεγάλη μείωση στις διυλιστηριακές τιμές. Κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής του πλαφόν  (ανώτατο όριο τιμών στα 60 δολάρια ανά βαρέλι)  αλλά και το εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές από τη Ρωσία, η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου υπολογίζεται  άνω του 3% .

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ βορείου θάλασσας διαπραγματεύεται στα 97 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ τον τελευταίο μήνα καταγράφει απώλειες της τάξης του 15,74%.

Την ίδια καθοδική τροχιά έχει χαράξει και το αμερικανικό αργό που κινείται κάτω από τα 74 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας μηνιαία πτώση της τάξης του 16%.

Στο εννιάμηνο ρυθμός ανάπτυξης 5,9%

‘Οσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρηση καθοδικά για το πρώτο τρίμηνο από 8% στο 7,9% και για το δεύτερο τρίμηνο από το 7,7% στο 7,1% , δηλαδή στο εννιάμηνο ρυθμός ανάτυξης 5,9%. Από το τέταρτο τρίμηνο θα διαφανεί εάν επιτυγχάνεται ο στόχος ανάπτυξης του 5,6% που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι υπάρχει επίπτωση στην διαμόρφωση του τελικού ΑΕΠ μέσω των επιδοτήσεων  από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Παράλληλα ανακοινώθηκε αύξηση 3,6% στην κατανάλωση και επίσης αύξηση 7,% στις επενδύσεις. Ωστόσο διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος