Αντώνης Κοντολέων: Οι τιμές του TTF δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλει φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονται με τα χρηματιστηριακά παράγωγα στο φυσικό αέριο δηλώνει ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας Αντώνης Κοντολέων.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 26 Αυγούστου, όταν η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, ο δείκτης LNG βορειοδυτικής Ευρώπης, που λαμβάνει υπόψη του μόνο την τιμή εισαγωγής χωρίς τα παράγωγα, ήταν κατά 72 ευρώ χαμηλότερος. Να δούμε τι είπε στην Μαρίνα Δεμερτζιάν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
* ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (χονδρική): 329€/MWh
* LNG DES NWE: 257€/ MWh

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων «είναι πλέον γεγονός ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στο ολλανδικό χρηματιστήριο, είναι αποτέλεσμα παιχνιδιών που γίνονται στα παράγωγα, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές του LNG οι οποίες είναι περίπου 70 με 80 ευρώ χαμηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στο ολλανδικό χρηματιστήριο».

Ο κ. Κοντολέων επισημαίνει ότι «όσες βιομηχανίες δεν είχαν προλάβει να έχουν κλειστά διμερή συμβόλαια έχουν κλείσει. Περίπου το 50% των πολύ ενεργοβόρων κλάδων, όπως παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ψευδαργύρου, το 50% έχουν κλείσει. Στην Ελλάδα αντίστοιχα οι συμβάσεις μας τέτοιου τύπου λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Άρα είμαστε στην ώρα 0. Αυτό σημαίνει, ότι η ελληνική βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να αντέξει.

Στο ερώτημα γιατί η βιομηχανία δεν μπορεί να συνάψει νέα διμερή συμβόλαια, ο κ. Κοντολέων απαντά ότι «τον Ιούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή των πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. Και εκεί δεν εξαίρεσε τα διμερή συμβόλαια. Οι τιμές που ισχύουν σε μακροχρόνιες συμβάσεις ΑΠΕ πολύ χαμηλές, 50-70 ευρώ.

Ακόμα και αν έχουμε ώριμα έργα ΑΠΕ για να συμβληθούμε δεν είναι δυνατόν στην πράξη να γίνει η εκκαθάριση μεταξύ των 2 μερών, γιατί γίνεται περιορισμός στα προσωρινά έσοδα του παραγωγού που παίρνει η αγορά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος