Αντιδρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων

Ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα παραμείνουν τα καταστήματα Την Κυριακή των Βαΐων, στο πλαίσιο του πασχαλινού εορταστικού ωραρίου. Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.  Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας προαναγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΙΥΕ: «Την ώρα που η ακρίβεια στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής σκαρφαλώνει σε εξωφρενικά επίπεδα και τα νοικοκυριά στενάζουν να βγάλουν το μήνα, τα εμπορικά καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν για μια ακόμα Κυριακή (στις 17 Απριλίου), δήθεν για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές λόγω Πάσχα, όπως επιτάσσουν οι μνημονιακοί νόμοι από το 2012 και μετά!

Εδώ και 10 σχεδόν χρόνια, η Ομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας πανελλαδικά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο, δεν έχει σταματήσει να επισημαίνει και να τεκμηριώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει τόσο για τους εμποροϋπαλλήλους, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις το μέτρο της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Προτάσσοντας το δικαίωμα της ξεκούρασης και του ελεύθερου ατομικού και οικογενειακού χρόνου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μάς βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και για αυτό εξακολουθούμε να αντιπαλεύουμε το παράλογο αυτό μέτρο, μέχρι να το καταργήσουμε».

Αντιδρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των ΒαΐωνΣε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης η Ομοσπονδία αναφέρει: «Είναι δυνατόν, όταν 4 στους 5 πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, όταν υπάρχουν αιματηρές περικοπές των οικογενειακών προϋπολογισμών ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, όταν όλες οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι ο μισθός & το οικογενειακό εισόδημα έχουν εξανεμιστεί τις πρώτες 15 ημέρες κάθε μήνα, να υπάρχει τέτοια εμμονική προσήλωση με τις Κυριακές; Για να ψωνίσει ποιος λοιπόν την Κυριακή; Και με τι;

Όλοι μας ξέρουμε ότι, ιδίως από την πανδημία και μετά, για την εργασία τις Κυριακές χρησιμοποιείται το τέχνασμα της 5ωρης εργασίας που αφαιρεί την υποχρέωση απόδοσης ρεπό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται το μοντέλο 14 συνεχόμενων ημερών εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι έλεγχοι απλά δεν υπάρχουν και όχι μόνο λόγω υποστελέχωσης, αλλά και λόγω πολιτικής επιλογής.

Το μέτρο όμως της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, διαλύει σιγά – σιγά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοπασχολούμενους, εφόσον εξαναγκάζονται να ανοίγουν τα καταστήματά τους, χωρίς τζίρο και με αυξημένα κόστη λειτουργίας. Η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας είναι επίκαιρη όσο ποτέ».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Απρίλη στις 11.00 π.μ. στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα, με περιεχόμενο «για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και ενάντια στην ακρίβεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος