Ανησυχία από τις διεθνείς αυξήσεις σε πρώτες ύλες και μεταφορές – Αναμένεται κύμα ανατιμήσεων (video)

Ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, του κόστους μεταφοράς αλλά και των καυσίμων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν σύγκριση τιμών. Ο υπουργός  κάλεσε μάλιστα τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν πριν τις αγορές τους το e-katanalotis, εργαλείο που τους κατευθύνει στην γειτονιά τους στο σημείο που θα βρουν καλύτερες τιμές  για τα αγαθά που επιθυμούν να προμηθευτούν. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι  η διαφορά στο ίδιο καλάθι μέσω της πλατφόρμας μπορεί να είναι δεκάδες ευρώ.

Οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγάλες στα καύσιμα -και ιδιαίτερα στην τιμή του φυσικού αερίου-, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας συνδυασμός  ικανός να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Αυξήσεις έχουν καταγραφεί και στη μέση τάση με αποτέλεσμα να δημιουργείται και από αυτό το «μέτωπο» πίεση για τις τιμές λιανικής.

 Προβληματισμός υπάρχει και στην κυβέρνηση.

  Για να περιορίσει τις ανατιμητικές τάσεις στην αγορά  το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία, πέρα από τους φορολογικούς ελέγχους για αισχροκέρδεια .

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος