Αναταράξεις στις αγορές – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Αρνητικό επενδυτικό κλίμα επικρατεί ξανά σήμερα (3/8) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ εξακολουθεί να προβληματίζει τις αγορές. Οι αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν απίθανο να προκαλέσει ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών, ενώ η UBS, εκτιμά ότι η υποβάθμιση από τη Fitch θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην αγορά σε σύγκριση με ότι συνέβη μετά την υποβάθμιση του 2011 από τον οίκο S&P. Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι το μέσο χρέος των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι στο 39% προς το ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 113%, όπως ανέφερε η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Του Παντελή Μάνου

Εν τω μεταξύ, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιούλιο ήταν βαθύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η πτώση της μεταποίησης συνδυάστηκε από επιβράδυνση της ανάπτυξης στον κλάδο υπηρεσιών, περιορίζοντας τη στήριξη της οικονομίας.

Έτσι, ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών PMI, που καταρτίστηκε από την S&P Global υποχώρησε στο 48,6 τον Ιούλιο από 49,9 του Ιουνίου, κάτω, δηλαδή, από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25%, στη σημερινή της συνεδρίαση. «Το επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%», προειδοποίησε η BoE στην ανακοίνωσή της.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει πτώση κατά 0,97%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,89%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,29%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,95%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,65%. Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 87 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1314,38 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,65%.

Ομόλογα

Σημαντικές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,58%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 9 bps στο 4,27%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,63% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,82%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,07%, στα 80,34 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,92%, βρίσκεται στα $83,95. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0922 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος