Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας: Τα πλεονεκτήματα για τη χώρα μας

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι η ανάκτηση μετά από 13 χρόνια της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS Ratings. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για το τέλος της κρίσης του ελληνικού χρέους, ενώ ο ESM αναφέρει πώς η Ελλάδα πέτυχε ένα στόχο-ορόσημο.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη

Τα πλεονεκτήματα από αυτή την αναβάθμιση ουσιαστικά επικεντρώνονται σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών που υπό κανονικές συνθήκες θα μεταφερθεί και στην πραγματική οικονομία. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και η βελτίωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. 

Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας εξαιτίας των μεγάλων φυσικών καταστροφών, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης: “Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις”.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα αξιολογήσει και αυτός την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Θα ακολουθήσει η Standard&Poors στις 20 Οκτωβρίου και ο φετινός κύκλος των αξιολογήσεων θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Fitch.

Τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ήταν φθινόπωρο του 2009 όταν αποκαλυπτόταν το εκρηκτικό ύψος του ελλείμματος στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δανειζόταν τότε με επιτόκιο της τάξεως του 5% μέσω των 10ετών ομολόγων. Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να υποβαθμιστεί η χώρα στην κατηγορία των σκουπιδιών και ουσιαστικά οι αγορές να κλείσουν για την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Το 2012, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου έφτασε στο 36%, στιγμαία και πάνω από το 40%. Ήταν η χρονιά που έγινε το κούρεμα του χρέους, το λεγόμενο PSI. Ακολούθησε η δύσκολη περίοδος των μνημονίων και από χθες τα ελληνικά ομόλογα θα αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν θες να δανειστείς, βάζεις μια εγγύηση. Όσο μεγαλύτερη η αξία αυτής της εγγύησης, τόσο καλύτεροι οι όροι του δανεισμού. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ομόλογα. Οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίζουν ρευστότητα με καλύτερους όρους. Άρα, να δανείζουν και τους πελάτες τους με καλύτερους όρους: νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν είναι γνωστό εάν από την Δευτέρα κιόλας που θα ανοίξουν οι αγορές θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων. Άλλωστε, οι αγορές προεξοφλούσαν ότι θα γίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτό αποτυπώνεται ήδη στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ ενώ έχει κόστος δανεισμού αρκετά κοντά σε αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού, παύει ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια να είναι ένα στρατηγικό μειονέκτημα της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος