Άλμα για τη μετοχή της Credit Suisse μετά την ανακοίνωση για δανεισμό από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα της παράσχει ρευστότητα

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν άνοδο άνω του 30% στο άνοιγμα της αγοράς την Πέμπτη, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (54 δισ. δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της ελβετικής τράπεζας. Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.

Ο δοκιμαζόμενος ελβετικός πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να δανειστεί από την κεντρική τράπεζα. Η SNB και η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ότι η Credit Suisse «πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες».

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχή ημέρα την Τετάρτη, αφού ο κορυφαίος επενδυτής, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να της παράσχει περισσότερα μετρητά λόγω κανονιστικών περιορισμών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η αναταραχή της αγοράς στις μετοχές του ελβετικού δανειστή ήταν «αδικαιολόγητη».

«Αν δείτε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας… δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη. «Είναι πανικός, ένας μικρός πανικός. Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητος, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά,

Δύο εποπτικές πηγές δήλωσαν την Τετάρτη (15/3/2023) στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικοινώνησε με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Μία από τις πηγές δήλωσε, ωστόσο, ότι θεωρούν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για τη συγκεκριμένη τράπεζα και όχι ως συστημικά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse και βρίσκεται σε επαφή με τους παγκόσμιους ομολόγους του για το θέμα αυτό, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στο Reuters: «Όλοι ανησυχούν».

Μιλώντας την Τετάρτη σε οικονομικό συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν υπερασπίστηκε την τράπεζα, λέγοντας: «Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο» για να μειώσουμε τους κινδύνους. Όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε την κρατική βοήθεια στο μέλλον, είπε: «Αυτό δεν αποτελεί θέμα. Είμαστε ρυθμισμένοι. Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, πολύ ισχυρό ισολογισμό. Είμαστε σε ετοιμότητα, οπότε αυτό δεν είναι καθόλου θέμα».

Μια ημέρα νωρίτερα, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι διευθυντές είχαν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση από το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό πυροδότησε νέες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας να αντέξει την καταιγίδα.

Kρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον των επιτοκίων, μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse.  Yπενθυμίζεται, ότι ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις εξελίξεις καθίσταται αμφίβολο. Ηδη αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν προσωρινώς «παγωμένα».

Πηγές: ΕΡΤ, CNBC, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος