Αλλαγή προδιαγραφών κτηρίων: Απόφαση ΕΕ για κατασκευές με μηδενικές εκπομπές αερίων

Με 370 ψήφους υπέρ πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος κανονισμός περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτήρια τα οποία και «ευθύνονται» για το 40% του προβλήματος. Προβλέπει απαγόρευση τοποθέτησης καυστήρων ορυκτών καυσίμων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα νεόδμητα κτήρια ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέα προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Νέα νέα οδηγία για την βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης των κτιρίων, αν εφαρμοστεί, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο οικιστικό τοπίο, της Ελλάδας. Αν σκεφθούμε πως ο στόχος είναι τα κτήρια να γίνουν ενεργειακής κλάσης Α+ την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών κηρίων ανήκει στην κατηγορία Η, 7 ενεργειακές κλάσης χαμηλότερη, δηλαδή.

Ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια από το 2026 και σταδιακά μέχρι το 2030όλα τα νεόδμητα κτήρια θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων. Σύμφωνα με τους μηχανικούς αυτό συνεπάγεται αύξηση κόστους κατασκευής κατά 10% . Η απόσβεση όμως, του επιπλέον κόστους, θα γίνει σε 3-5 χρόνια λόγω της δραματικής μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.. Στα νέα κτήρια Α+ θα δούμε να προστίθενται φωτοβολταϊκά, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και αντλίες θερμότητας, προκειμένου να παράγουν και δική τους πράσινη ενέργεια

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα που έχει πολύ “κακή” ενεργειακή συμπεριφορά αφού καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. Εδώ η οδηγία θα εφαρμοστεί σταδιακά με ενεργειακούς στόχους που θα αναβαθμίζονται προοδευτικά στο χρόνο. Ειδικά στην Ελλάδα που το κτηριακό απόθεμα είναι γερασμένο.

Το σίγουρο είναι ότι το 2040 όλα τα υφιστάμενα θα πρέπει να ξηλώσουν καυστήρες πετρελαίου και αερίου και να εξηλεκτρίσουν τη θέρμανσή τους . Για το σκοπό αυτό θα δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα. Το πιο σημαντικό είναι η θωράκιση του κελύφους του κτηρίου, με θερμομονώσεις και κουφώματα που θα μηδενίζουν τις απώλειες, μπορεί ένα κτήριο να μειώσει έως και 90% την κατανάλωσης ενέργειας. Το κόστος για  τις ενεργειακές αναβαθμίσεις εκτιμάται από 300-500/ τμ και η απόσβεση αναμένεται σε 6-8 χρόνια.

Τι θα δούμε από εδώ και μετά: Περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, ενώ οι αντλίες θερμότητας θα αποτελούν πλέον τον επιλέξιμο τύπο θέρμανσης και ψύξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος