Αλλαγές στις γονικές παροχές και τις δωρεές – Κριτική από την αντιπολίτευση (video)

Με την απαλλαγή των γονικών παροχών και δωρεών από φόρο ενόψει, οι ενδιαφερόμενοι για μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ενεργήσουν. Να συνεκτιμήσουν μία σειρά παραγόντων όπως: η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων αλλά και οι αλλαγές των αντικειμενικών.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μηδενίσει τον φόρο για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, πλέον οι συγγενείς α’ βαθμού καλούνται να σταθμίσουν το συνολικό κόστος της μεταβίβασης και να αποφασίσουν πότε θα προβούν σε αυτήν. Για παράδειγμα, ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ που θα μεταβιβαστεί εντός του Σεπτεμβρίου από τον γονέα στο παιδί, θα επιβαρυνθεί με φόρο 500 ευρώ και με συνολικά έξοδα συμβολαιογράφου και υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου περίπου 4.000 ευρώ.

Από την 1η Οκτωβρίου για το ίδιο ακίνητο ο φόρος μηδενίζεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το υπόλοιπο κόστος μεταβίβασης. Από το νέο έτος εάν η αντικειμενική αξία αυξηθεί στις 250.000 ευρώ, τότε ο φόρος παραμένει μηδενικός, αλλά το συνολικό κόστος μεταβίβασης αυξάνεται στις 5.000 ευρώ.

Η αντιπρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών, Λένα Κοντογεώργου επισημαίνει πως: «Κάθε οικογένεια πρέπει να εξετάσει αν αυξάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου ώστε να κάνει τη μεταβίβαση μέχρι τέλος του έτους».

Εν τω μεταξύ, από την 1η Οκτωβρίου για την μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου είναι απαραίτητη η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς δηλώνει: «Να παγώσει μέχρι τέλος του έτους η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου».

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις γονικές παροχές και τις δωρεές.

«Μηδενίζεται ο φόρος έως 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει πάνω από 150.000 ευρώ…», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ έχει μόλις το 13%. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την ΝΔ είναι το πλουσιότερο 13%. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κριτική στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης άσκησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας: «Προεκλογικές οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη».

Άμεσα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας που αφορά στην τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών. Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το πρώτο ένσημο των νέων.

«Η πρωτοφανής κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη σε βάρος των νέων συνεχίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Το πρόγραμμα των 1.200 ευρώ που εξήγγειλε στη ΔΕΘ αποκαλύπτεται ότι είναι τελικά 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες. Οι νέοι δεν θέλουν φιλοδωρήματα αλλά προοπτική. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να εξαπατά τους νέους με χυδαίες επιχειρήσεις εξαγοράς ψήφων, επειδή του έχουν γυρίσει την πλάτη οριστικά», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το «πρώτο ένσημο» δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους», σχολι’αζει η ΚΝΕ.

«Την ώρα που η κυβέρνηση εξοντώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις οριζόντιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, τα “φιλοδωρήματα” που εξαγγέλλει συνιστούν τον ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος