Airbnb: Οι αλλαγές που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το νέο έτος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.Οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρνουν την επιβολή πρόσθετων τελών, αλλά και την υποχρέωση σύστασης εταιρίας για όσους αξιοποιούν περισσότερα από δύο ακίνητα. Στόχος, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αλλά και η καλύτερη οργάνωση της αγοράς που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς όλο και πιο πολλά ακίνητα δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της φοροδιαφυγής βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων αποφάσεων που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb)

Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 60 ημέρες για να λογίζεται η μίσθωση – κάθε ακινήτου ξεχωριστά – βραχυχρόνια. Σε περίπτωση που παρέχονται περισσότερα από δύο ακίνητα, ο ιδιοκτήτης θεωρείται πλέον επιχειρηματίας καλούμενος να πληρώσει και ΦΠΑ.

«Είναι ένα καλοδεχούμενο για τον κλάδο μας νομοσχέδιο γίνεται επιτέλους μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στο χώρο» λέει ο Βασίλης Αργυράκης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιριών Διαχείρισης Ακινήτων και Διευθυντής εταιρίας Διαχείρισης Ακινήτων.

Διοικητικό πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων θα επιβάλλεται στους διαχειριστές που δεν τηρούν τους κανονισμούς, το οποίο μάλιστα δεν θα μπορεί να είναι λιγότερο των 5.000 ευρώ.

Νέα τέλη

Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» με το ποσό να ξεκινά από τα 1,5 ευρώ την ημέρα. Φτάνει ακόμη και στα 10 ευρώ για μονοκατοικίες που ξεπερνούν τα 80 τετραγωνικά.

Στην ανάγκη για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιμένουν οι ξενοδόχοι.

«Οι πλατφόρμες δίνουν όλα τα στοιχεία πληρωμών ανά ΑΦΜ. Πλέον η ΑΑΔΕ διαθέτει υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη που κάνει άμεσα και γρήγορα τους ελέγχους. Θεωρώ ότι ήδη το πλαίσιο είναι ασφυκτικό» σημειώνει ο κ. Αργυράκης ενώ αναφέρει ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ο τελευταίος παράγοντας που έχει επηρεάσει την άνοδο των ενοικίων».

Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος των κρατήσεων από το 2022 έως σήμερα ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου εταιριών βραχυχρόνιας μίσθωσης και της Key Data.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος