Αγροτικό πετρέλαιο: Την 1η Απριλίου η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ – Μόνιμος μηχανισμός από το 2025

Την 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του φόρου, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν οι αγρότες.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας. Έχει βγει ήδη μέσα από την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Υπάρχουν στρεμματικά όρια ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο κάθε αγρότης. Εκεί λοιπόν καθορίζεται η ανώτατη ποσότητα και επιστρέφεται για φέτος ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο 50% αυτής της ποσότητας.

Η προκαταβολή θα δοθεί την 1η Απριλίου. Είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση γι’ αυτό το 50% προς τα τέλη της χρονιάς, γύρω στο Νοέμβριο.

Τι αλλάζει από το 2025

Θα υπάρχει και πάλι καθορισμός ανώτατης ποσότητας αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα με το τι καλλιεργεί ο κάθε αγρότης και τι στρέμματα έχει. Αλλά θα επιστρέφεται το 100%.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτό το 100% του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης θα επιστρέφεται αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Αν, δηλαδή, ο αγρότης έχει πραγματικά τιμολόγια αγοράς και μπορεί να αποδείξει ότι κατανάλωσε το 2025 το αγροτικό πετρέλαιο που προβλέπεται για την καλλιέργειά του, τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος