Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί «το καλάθι της νοικοκυράς», με στόχο την προστασία των καταναλωτών από το κύμα ανατιμήσεων. Οι αρμόδιοι καταγράφουν τα 50 είδη πρώτης ανάγκης, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αγώνα δρόμου ώστε το καλάθι των 50 προϊόντων με τις μικρότερες ανατιμήσεις να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το καλάθι θα είναι διαθέσιμο για όσο διαρκεί η κρίση και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, γάλα και τυριά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, είδη καθαρισμού και χαρτικά.
Η λίστα θα αναρτηθεί στην εφαρμογή e-katanalotis ώστε τα νοικοκυριά να μπορούν να βλέπουν και να συγκρίνουν τις τιμές. Εντατικοί θα είναι όμως και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» ότι «προσπαθούμε με σειρά ελέγχων, που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία, να φρενάρουμε το όποιο κομμάτι αισχροκέρδειας υπάρχει μέσα στον πληθωρισμό. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολύ μεγάλο, από περίπου 4.000 ελέγχους που έγιναν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ, μανάβικα, κεντρικές αγορές κλπ. τους τελευταίους έξι μήνες τα πρόστιμα που βάλαμε αντιστοιχούσαν σε ένα ποσοστό παραβατικότητας της τάξεως του 6%».
Εντός της εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος