Αδ. Γεωργιάδης: Από τις αρχές του 2024 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τη Δευτέρα 30/10/2023, απαντώντας στα ερωτήματα εκπροσώπων δεκάδων επαγγελματικών κλάδων.

Ο υπουργός εστίασε, μεταξύ άλλων, στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ανακοινώνοντας ότι το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, όπως είπε, η υπουργική απόφαση που θα θέτει το χρονοδιάγραμμα των κλάδων και τις γενικές αρχές της Ψηφιακής Κάρτας. Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων, προκειμένου να εκδοθούν ξεχωριστοί Οδηγοί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους. Οι τελευταίοι κλάδοι στους οποίους, σύμφωνα με τον υπουργό, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι η εστίαση και ο τουρισμός, τον Οκτώβριο του 2024.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε, ανάμεσα σε άλλα, το θέμα των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών ενόψει και της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

«Όλοι εδώ μέσα είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και γενικά των πολιτών, καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές από τους οποίους περιμένει στήριξη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όμως δεν γίνεται να βλέπουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό χωρίς αυτές να συνδυάζονται με μείωση των βαρών των επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ακόμη τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το επιχειρείν εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της μείωσης της κατανάλωσης, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, του αποκλεισμού των μικρομεσαίων από τον τραπεζικό δανεισμό και από χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει τις προτάσεις φορέων όπως τα Επιμελητήρια και να προχωρήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης, τόσο για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν όσο και για την κοινωνία. Το υπουργείο Εργασίας είναι κομβικό για την τόνωση του επιχειρείν και προσδοκούμε σε μία στενή συνεργασία προκειμένου να εφαρμοστούν οι δράσεις εκείνες που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πάντα με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα αλλά και με ρεαλισμό απέναντι στις προκλήσεις της εποχής», επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος