Α. Στρατινάκη στο Πρώτο: Στην διάθεση του εργαζόμενου τα στοιχεία του εργασιακού του βίου (audio)

«Εχθές εγκαινιάσαμε μια web εφαρμογή, το myergani.gov.gr στην οποία ο εργαζόμενος μπορεί να δει την εργασιακή του κατάσταση και τον εργασιακό του βίο όπως καταγράφεται από το 2013, όπου ξεκινά η λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η γενική γραμματέας Υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Προγενέστερα του 2013, κάθε στοιχείο βρίσκεται ούτως ή άλλως στο ΣΕΠΕ, αλλά με χειρόγραφο τρόπο, διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη.

Στο myergani.gov.gr ο εργαζόμενος μπορεί να ιχνηλατεί όλο αυτό το κομμάτι που βλέπει ο εργοδότης και συμπληρώνεται από τον εργοδότη, το οποίο είναι αν έχει έναν εργοδότη ή περισσότερους, την συμμετοχή του σε μέτρα covid, μονομερείς αναστολές, φυσικά μπορεί να δει την την πρόσληψη, την απόλυσή του, άδειά του, τον χρόνο εργασίας, τα ζητήματα που αφορούν τις μεταβολές ωραρίων, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Στρατινάκη.

«Για πρώτη φορά βλέπει ο εργαζόμενος αυτό που καταγράφεται στην κρατική πλατφόρμα, στο κρατικό σύστημα που είναι το ΕΡΓΑΝΗ από την πλευρά του εργοδότη. Η λεπτομέρεια της εργασίας είναι ίσως και το πιο σημαντικό κυρίως στα ζητήματα ελέγχου, καταγγελιών, διασταυρώσεων» επεσήμανε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.

Είναι ένα σύστημα το οποίο χτίζεται, σημείωσε επιπλέον η κ. Στρατινάκη τονίζοντας ότι με την μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2 θα φύγουν πολλά έντυπα και θα πάμε στην ψηφιακή αποτύπωση του χρόνου εργασίας. «Είναι πολύ δύσκολο μετά για τον εργοδότη να εξαπατήσει και ακόμα πιο δύσκολο όταν θα μπει η κάρτα εργασίας, όπου θα συμπληρώνεται η πραγματική αρχή και λήξη του χρόνου εργασίας. Θα εμφανίζεται το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα. Το θέμα της αμοιβής και το ζήτημα της παρακολούθησης των υπόλοιπων στοιχείων, άδειες, καταβολές, εργασιακές μεταβολές από πλήρη σε μερική απασχόληση, είναι στοιχεία που θα φαίνονται στο ΕΡΓΑΝΗ2 όπου θα ψηφιοποιηθεί όλο το σύστημα που παρουσιάζεται μπροστά στον εργαζόμενο και τον εργοδότη».

Ο υπερωριακός χρόνος θέλει την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, υπογράμμισε η κ. Στρατινάκη. Η υπερεργασία στην 8ωρη εργασία, δηλαδή οι 9 ώρες είναι νόμιμο ωράριο, οι 45 ώρες την εβδομάδα, που δεν απαιτούν την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, σημείωσε. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την υπερωρία που φτάνει τις 48 ώρες θα πρέπει να είναι προδηλωμένη η υπερωρία, εκεί στηρίζεται και ο έλεγχος του ΣΕΠΕ. Εάν δεν έχει προδηλωθεί η υπερωρία αυτόματα υπάρχουν κυρώσεις, που είναι και πολύ υψηλές. Με την κάρτα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση με την συναίνεση του εργαζόμενου. Αν δεν την βλέπει, το σύστημα χτυπάει».

Η εφαρμογή myergani θα είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο και από τα κινητά τηλέφωνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος