Α. Γεωργιάδης: Γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για το Net Metering σε παραγωγικές μονάδες

Την δήλωση για το πρόγραμμα του Ενεργειακού Συμψηφισμού (net metering)  έκανε  χθες στον ΑΝΤ-1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Το net-metering επιτρέπει στον καταναλωτή ανεξαρτήτως αν είναι ιδιώτης ή βιομηχανική μονάδα να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεων του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Σήμερα το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας προκειμένου να εξεταστεί πλέγμα μέτρων για την στήριξη της παραγωγής.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ζητήσει ήδη 5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες.

Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Στην επιστολή τους σημειώνουν ότι, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 360-400 ευρώ/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο.  Η αύξηση των τιμών, διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής  ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της.

Οι σύνδεσμοι χαιρετίζουν επίσης  τις έξι προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους «αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος