Oι πρώτες αντιδράσεις του Κιέβου μετά τις δηλώσεις Πούτιν – Τι μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤnews Αδαμαντία Λιόλιου

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για το αμερικανικό σχέδιο επίτευξης συμφωνίας ειρήνευσης. Η Αδαμαντία Λιόλιου μεταδίδει από το Κίεβο…

Εχει ξεχωριστή σημασία η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι το περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου που συζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών συμφωνιών για τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, αν παρακολουθήσει κανείς την ομιλία του, υπάρχει ένα σημείο που αναφέρει ότι τα βασικά σημεία συζήτησης με την αμερικανική αντιπροσωπεία της Ρωσίας θα είναι η αναγνώριση του Ντονμπάς και της Κριμαίας ως ρωσική κυρίαρχη περιοχή, δηλαδή την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας στο Ντονμπάς και στην Κριμαία, σύμφωνα με τις ως στιγμής πληροφορίες αναφέρεται σε προφανώς ολόκληρο, δηλαδή όπως ήταν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ των 28 σημείων

Βέβαια, από το Κίεβο η πληροφορία η βασική θέση είναι η διατήρηση εδαφικής ακεραιότητας, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν και ουσιαστικά ο λαός της Ουκρανίας πολεμάει επί σχεδόν 4 χρόνια για τα εδάφη του. Επομένως είναι μείζον ζήτημα το συγκεκριμένο, καθότι όπως γνωρίζουμε ένα μικρό μέρος του Ντονιέτσκ βρίσκεται αυτή την ώρα υπό την ουκρανική κατοχή υπό ουκρανικό έλεγχο, αυτό επουδενί δεν μπορούν να το παραδώσουν έτσι όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Κίεβο – Αποστολή: Αδαμαντία Λιόλιου

Η απεσταλμένη του ΕΡΤnews, Αδαμαντία Λιόλιου μίλησε με διάφορους αξιωματούχους, με βουλευτές και από την πλευρά του κόμματος του Ζελένσκι, αλλά και από την πλευρά των υπολοίπων κομμάτων και εξήγησε πώς όλοι προτάσσουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τη στιγμή που σημαίνει την παράδοση της Ουκρανίας, την οπισθοχώρηση της.

Παράλληλα, υπάρχει μια τελευταία εξέλιξη από την ουκρανική πλευρά, από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας πιθανότατα και αύριο και μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα υπάρξουν κάποιες συνομιλίες, γίνεται ένα κοινό έργο των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα βασίζεται βέβαια και σε αυτά που επιτεύχθηκαν στη Γενεύη, ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία είναι να μη χαθεί η παραγωγικότητα και να υπάρξει αντίστοιχη ταχύτητα. Και είναι η βασική της θέση η επίτευξη μιας διαρκούς και αξιοπρεπούς ειρήνης για την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν, όπως ακριβώς έγινε με τη Γενεύη.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Φυσικά, από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου ευχαριστούν  και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τη διαδικασία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφέρουν ότι γίνεται πρόοδος. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν ερμηνευτεί λίγο συνολικά τα γεγονότα, φαίνεται ότι καθυστερούν τα πράγματα. Δηλαδή, ενώ στην περίπτωση τουλάχιστον της Μέσης Ανατολής ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα σχέδιο 20 σημείων και δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά την από την αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδίου, εδώ στο συγκεκριμένο πόλεμο τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Κανείς από ότι φαίνεται δεν θέλει να τον σταματήσει. Η ουκρανική πλευρά προσπαθεί, παλεύει για τα εδάφη της και κυρίως για την ελευθερία του λαού, όπως λένε οι πολίτες. Φυσικά και θέλουν την ειρήνη, δεν θέλουν την αιματοχυσία, επιθυμούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αλλά την ίδια ώρα η επόμενή τους κουβέντα είναι ότι «είμαστε ακόμη δυνατοί, θα παλέψουμε για τη γη μας, για τα εδάφη μας, διότι έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα» και όπως χαρακτηριστικά είναι και η βασική θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία δεν αποδέχεται ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος την Ουκρανία. Για αυτό λοιπόν και θα προσπαθήσει. Από την πλευρά της η Ρωσία φαίνεται ότι δεν κάνει πίσω στις βασικές της θέσεις. Αναμένεται να φανεί πως θα διαπραγματευτεί, πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα, καθότι έχουμε μπροστά μας, επικοινωνία Ουκρανών με Αμερικανούς, όπως επίσης και Ρώσων με Αμερικανούς.

Σχετική είδηση:

Πούτιν: Συμφωνούμε στα 28 σημεία ως μελλοντική βάση διαπραγμάτευσης – «Παράνομη» η ουκρανική ηγεσία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος