Νέο κεφάλαιο στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Το προφίλ του νέου Πάπα και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

Με τη φωνή να τρέμει από συγκίνηση, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ χοροστατεί στην πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα παρουσία του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Τους κάλεσε σε συμπόρευση, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για την καθολική Εκκλησία και τίμησε την καταγωγή του, μιλώντας στο ξεκίνημα του κηρύγματός του στ’ αγγλικά.

«Με καλέσατε να φέρω το σταυρό αυτό και με ευλογήσατε με αυτή την αποστολή και μπορώ να βασιστώ σε κάθε έναν από εσάς να πορευτεί μαζί μου […] Η Εκκλησία να είναι σαν μία πόλη ψηλά στο λόφο, σαν μία κιβωτός σωτηρίας που πλέει
στα νερά της ιστορίας, σαν φάρο που φωτίζει τα σκοτάδια αυτού του κόσμου», είπε ο Πάπας.

Ανάλογο ήταν το μήνυμά του και προς τον κόσμο αμέσως μετά την εκλογή του: «Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι – χέρι με τον Θεό και μεταξύ μας, ας προχωρήσουμε μπροστά».

Μόλις τελείωσε το Κονκλάβιο, ο Λέων προσευχήθηκε με τους υπόλοιπους Καρδινάλιους, ενώ καταχειροκροτήθηκε βγαίνοντας από την Καπέλα Σιστίνα.

Πριν ετοιμαστεί για την πρώτη εμφάνιση του ως Πάπας πέρασε λίγες στιγμές περισυλλογής και προσευχής. Λίγες ώρες μετά, κατευθυνόμενος στο γραφείο, που εργαζόταν επί σειρά ετών, είχε μία συνάντηση έκπληξη με τουρίστες από το Μεξικό στους οποίους πρόσφερε την ευλογία του.

Η εκλογή του πρώτου Αμερικανού Πάπα, εξέπληξε πολλούς, όμως εκτιμάται πως δεν είναι τυχαία. Θεωρήθηκε σύμφωνα με αναλυτές ως η καλύτερη συμβιβαστική λύση, με αρκετά κοινά με τον προκάτοχό του, αλλά και κάποιες διαφορές.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του πολλές, με πρώτη την διατήρηση της ενότητας. Επίσης η αντιμετώπιση σε βάθος, των σεξουαλικών σκανδάλων στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η δημοσιονομική εξυγίανση του Βατικανού, οι μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του σε σχέση με τα πόστα των γυναικών και η θέση του στα ζητήματα ταυτότητας φύλου.  

Την Κυριακή ο νέος Πάπας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισής του.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Το παρασκήνιο της εκλογής του νέου Πάπα

Ενωτικός, ήπιος μεταρρυθμιστής, με διπλωματικές δεξιότητες. Αν και αουτσάιντερ, το Κονκλάβιο εκτίμησε το ταπεινό προφίλ του Ρόμπερτ Πρεβόστ και τον πολυετή αγώνα του υπέρ των αδύναμων. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο μάλιστα, ο Καρδινάλιος Παρολίν φέρεται να έκανε ένα γενναιόδωρο βήμα πίσω για να διευκολύνει την ανάδειξη του νέου Πάπα.

Στο πρόσωπο του Λέοντα, οι Καρδινάλιοι είδαν τη φωνή της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι Γάλλοι και οι Αφρικάνοι εκλέκτορες είδαν με συμπάθεια εναν απόγονο μεταναστών.

Ο νέος Πάπας φέρεται να κέρδισε πόντους και εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε πάντως να τον συγχαρεί τονίζοντας ότι ανυπομονεί να τον γνωρίσει.

Τον νέο Πάπα συνεχάρη και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Βανς, ο οποίος έχει ασπαστεί τον καθολικισμό από το 2019.

Έκπληξη και ευλογία χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί καθολικοί την εκλογή του νέου τους Ποιμενάρχη. Συγκινημένα τα αδέρφια αλλά και οι παιδικοί του φίλοι.

Στο Περού, το ποίμνιο δεν μπορεί να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, για τον δικό τους, όπως λένε, Πάπα.

Την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Ποντίφικας θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του για την προσέγγιση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Ευχόμεθα να χαιρετήσει ο Λέων ο ΙΔ’ την προσφορά της Εκκλησίας στον κόσμο, όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς και απόψεως, αλλά και να προσφέρει απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα τα οποία και σήμερα εξακολουθούν να απασχολούν την ανθρωπότητα», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Αν και πιστεύεται ότι συμμερίζεται τις απόψεις του εκλιπόντα Φραγκίσκου για τους μετανάστες, τους φτωχούς και το περιβάλλον, ο χρόνος θα δείξει αν ο Πάπας Λέων συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του.

H πορεία και η δράση του νέου ποντίφικα

Ο Λέων ΙΔ’ ανήλθε στον παπικό θρόνο έπειτα από 4 ψηφοφορίες στο Κονκλάβιο, παρά το γεγονός ότι ήταν αινιγματική προσωπικότητα, ειδικά για τους αμερικανούς Καρδινάλιους. Και αυτό γιατί πέρασε 20 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της ιεραποστολικής του ζωής, στο Περού.

Στη Ρώμη μάλιστα έχει κερδίσει το προσωνύμιο…. Λατίνος Γιάνκη.

Είναι 69 ετών, από το Σικάγο, με πτυχία Θεολογίας και Μαθηματικών, διδακτορικό στο εκκλησιαστικό δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Θωμάς Ακινάτης στη Ρώμη. Μιλά Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά και Γαλλικά και προέρχεται από το Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου.

Από τη χειροτονία του το 1982 αφιερώθηκε στην προστασία των φτωχών και αδύναμων. Θεωρείται μετριοπαθής που μπορεί να συγκεράσει τις προοδευτικές και συντηρητικές τάσεις εντός της καθολικής Εκκλησίας. Υπήρξε συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, διοικώντας το ισχυρό γραφείο του Βατικανού για τους διορισμούς επισκόπων.

Το ότι επέλεξε να αποκαλείται Λέων ΙΔ’ παραπέμπει σε ενδεχόμενη σύνδεση με το έργο του Λέοντα ΙΓ’, ο οποίος ενθάρρυνε μία πιο προοδευτική προσέγγιση στην πίστη και την κοινωνική μεταρρύθμιση. Ανήκει, πάντως, στη μερίδα των επισκόπων που έχουν επικριθεί για άτολμη στάση στην διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.

Οι σκιές αυτές πάντως δεν εμπόδισαν την γρήγορη εκλογή του από το Κονκλάβιο, που από τους ειδικούς αναλυτές ερμηνεύεται ως επιλογή της μέσης οδού.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος