ertnews.gr

Οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις σε αεροδρόμια όλου του κόσμου (βίντεο)

15/11 18:39
Οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις σε αεροδρόμια όλου του κόσμου (βίντεο)

Όταν κατασκευάστηκε ένα αεροδρόμιο στο νησί της Αγίας Ελένης (St. Helena), αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως το «πιο άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διάτμηση του ανέμου στον αεροδιάδρομο που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, καθιστούσε επικίνδυνη την προσγείωση. Σήμερα το αεροδρόμιο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά είναι κατηγορίας C, που σημαίνει ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να προσγειωθούν εκεί. Αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά -αλλά και τρομακτικά- αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις σε αεροδρόμια όλου του κόσμου (βίντεο)

Μαδέρα, Πορτογαλία

Όσοι πηγαίνουν διακοπές στη Μαδέρα γνωρίζουν ότι το νησί είναι διαβόητο για τις δύσκολες προσγειώσεις. Η εγγύτητα του αεροδρομίου με υψηλά εδάφη σημαίνει αναταράξεις και διάτμηση του ανέμου κατά την τελική προσέγγιση. Ο διάδρομος προσγείωσης τελειώνει στην άκρη του γκρεμού σε κάθε πλευρά, αλλά ευτυχώς είναι χαμηλός και υπάρχει δρόμος από κάτω. Όσοι έχουν πάθος με τα αεροπλάνα (avgeeks) αγαπούν τόσο πολύ τη Μαδέρα που το αεροδρόμιο κατασκεύασε μια πλατφόρμα δίπλα στον διάδρομο προσγείωσης για να παρακολουθούν τους πιλότους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ladakh, India

Leh, Ινδία

Το 23ο ψηλότερο αεροδρόμιο στον κόσμο βρίσκεται στα 3.255 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περιτριγυρισμένο από βουνά, με έναν μικρό διάδρομο προσγείωσης, ταλαιπωρείται από ισχυρούς ανέμους το απόγευμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πτήσεις πραγματοποιούται μόνο τα πρωινά. Δεν επιτρέπονται τα μεγάλα και βαριά αεροπλάνα και όλοι οι πιλότοι που προσγειώνονται εκεί λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση.

Άγιος Μαρτίνος (Sint Maarten)

Δεν χρειάζεται να είστε avgeek για να έχετε παρακολουθήσει βίντεο με αεροπλάνα που προσγειώνονται στο Sint Maarten, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από τέτοια πλάνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διάδρομος προσγείωσης καταλήγει κατευθείαν σε μια παραλία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα περνάνε πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων. Αν και μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνο. Το 2017, μια γυναίκα σκοτώθηκε από έκρηξη κινητήρα τζετ, καθώς κρεμόταν στον φράχτη του αεροδρομίου μαζί με άλλες τουρίστριες. Για όσους βρίσκονται στο αεροσκάφος, η απογείωση είναι λίγο πιο τρομακτική από την προσγείωση, αφού κατευθύνεστε κατευθείαν προς το βουνό που υψώνεται πίσω από το αεροδρόμιο.

Πάρο, Μπουτάν

Το Πάρο, που βρίσκεται σε ύψος 2.244 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Μπουτάν, ωστόσο λίγοι πιλότοι έχουν άδεια προσγείωσης για εκεί, καθώς η προσέγγιση είναι πολύ δύσκολη. Οι προσγειώσεις επιτρέπονται μόνο σε συνθήκες καλής ορατότητας επειδή δεν υπάρχει ραντάρ, οπότε τα αεροπλάνα πρέπει να κάνουν χειροκίνητη προσέγγιση. Επίσης, πρέπει να ελίσσονται ανάμεσα σε λόφους και πάνω από σπίτια, προτού στρίψουν στον διάδρομο προσγείωσης.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το να πετάτε ακριβώς πάνω από μια πρωτεύουσα είναι σίγουρα κάτι ιδιαίτερο. Κατεβαίνοντας στην πόλη του Λονδίνου, θα περιπλανηθείτε πάνω από τους ουρανοξύστες, γύρω από το Canary Wharf και θα προσγειωθείτε σε τόσο απότομη γωνία που θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ελικόπτερο.

Εθνικός Αερολιμένας Ρίγκαν, ΗΠΑ

Τον Ιούνιο του 2021, όταν ένα αεροπλάνο της Frontier Airlines γλίστρησε από τον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν της Ουάσινγκτον, ένας επιβάτης το περιέγραψε ως «λίγο τρομακτικό». Ωστόσο δεν χρειάζεται να έχετε παρόμοια εμπειρία για να τρομάξετε με την απότομη στροφή που κάνουν τα αεροπλάνα κοντά στον ποταμό Potomac για να ευθυγραμμιστούν με τον διάδρομο προσγείωσης, ενώ η αποφυγή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων σε όλη την πόλη, κάνουν το αεροδρόμιο αυτό δύσκολο για τους πιλότους.

Ίνσμπρουκ, Αυστρία

Περιτριγυρισμένη από βουνά, η πρωτεύουσα του Τιρόλο είναι ένας κορυφαίος προορισμός για σκι αλλά και μια υπέροχη πτήση. Ή τουλάχιστον θέα. Η πρόκληση για τους πιλότους είναι υπέροχη με διαφορετικό τρόπο. Τα αεροπλάνα πρέπει να βουτήξουν πάνω από μια κορυφή ύψους σχεδόν 2.438 μέτρων, να αντιμετωπίσουν τη ριπή του ανέμου που έρχεται από τα βουνά και, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, ίσως χρειαστεί να κάνουν απότομη στροφή για να προσγειωθούν στην κοιλάδα.

Congonhas, Βραζιλία

Το εγχώριο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο είχε παλαιότερα πρόβλημα με την αποχέτευση – τόσο σοβαρό μάλιστα, που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα το 2007. Μετά από αυτό, ο διάδρομος επανατοποθετήθηκε, αλλά η προσγείωση μπορεί ακόμα να είναι αρκετά δύσκολη. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ο μονός διάδρομος προσγείωσης ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του 1930, περιβάλλεται από το αστικό τοπίο, που σημαίνει ότι θα πετάτε πάνω από πολυκατοικίες και στέγες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Lukla, Νεπάλ

Βουνά, διάτμηση ανέμου και ένας μικρός διάδρομος προσγείωσης – το αεροδρόμιο της Lukla  τα έχει όλα και συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου. Η πύλη προς το Έβερεστ στα βουνά του Νεπάλ, έχει έναν διάδρομο προσγείωσης που βρίσκεται σε μια πλαγιά ανάμεσα σε βουνά και πέφτει κατευθείαν σε μια άβυσσο στο τέλος.

Για να βοηθήσει τα αεροπλάνα να επιβραδύνουν, έχει κλίση προς τα πάνω. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρακάμψεις, αν ένα αεροπλάνο βρίσκεται σε τελική κάθοδο, πρέπει να προσγειωθεί. Παρόλα αυτά, η θέα στο βουνό είναι απίστευτη κατά την κατάβαση.

Αγία Ελένη (St. Helena)

Η προσγείωσή σας στην Αγία Ελένη θα είναι μάλλον ανώμαλη. Η διάτμηση του ανέμου σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού σημαίνει ότι τα αεροπλάνα δέχονται αρκετή τριβή καθώς προσγειώνονται. Θαυμάστε την πεδιάδα Longwood, όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων, και τη μικροσκοπική πρωτεύουσα του νησιού, την Jamestown, που είναι χτισμένη σε μια ρωγμή φαραγγιού με ένα μόνο λιμάνι. Αρχικά είχε σχεδιαστεί μόνο για μικρά αεροσκάφη, αλλά στη συνέχεια ο αεροδιάδρομος επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει ένα 757.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version