Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών, ανέλυσαν με παρεμβάσεις τους τόσο στο τηλεοπτικό, όσο και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, Πανεπιστημιακοί και παράγοντες του χώρου της οικονομίας.
Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, με την Ευρώπη να ξυπνά σήμερα αντιμέτωπη με δασμούς 20% στα προϊόντα της. «Το πλήγμα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε στο ΕΡΤΝews ο Στέργιος Σκαπέρδας, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος υπολογισμού τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δε βασίζεται στις υφιστάμενες δασμολογικές επιβαρύνσεις, αλλά στο εμπορικό έλλειμμα της κάθε χώρας με την Αμερική».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Kατερίνα Δούκα επισήμανε ότι «το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής σε σχέση με τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 49%» σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, η διαφορά των δασμών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ το 2023 ήταν μόλις 1%». Σύμφωνα με τον κ. Σκαπέρδα «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μιλούν για το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικούς όρους».
«Ήταν μια βραδιά αναμονής, η οποία έφερε ανάμικτα συναισθήματα. Πλέον γνωρίζουμε ποιο είναι το τοπίο» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σχολιάζοντας ότι η επιβολή 25% δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία και 20% οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει την απαλοιφή δασμών σε κάποια προϊόντα, όπως ήλπιζαν οι Έλληνες εξαγωγείς. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τρίτες χώρες, είναι αυτές που θα σώσουν το παιχνίδι των ελληνικών εξαγωγών και του ελλείμματος που έχουμε διαχρονικά».
Στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, των πρώτων αντιδράσεων, αλλά και των αναμενόμενων επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room (Γιώργος Σιαδήμας, Στέλλα Παπαμιχαήλ).
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, ο κ. Πετράκης δήλωσε: «Λογικό είναι, διότι σημαίνει μια μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας, μια μεγάλη αναταραχή στον κόσμο. Οι άνθρωποι επανατοποθετούνται αναφορικά με τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Είναι πολύ λογικό να έχουμε αυτού του είδους τις μεταβολές.
Είναι ένα δυναμικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία και η παγκόσμια κοινωνία και νομίζω ότι αυτό εκεί το οποίο θα ισορροπήσει θα είναι ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο θα επανατοποθετηθούμε και από ορισμένες απόψεις να σας πω, δεν είναι και κακή προοπτική.
Επιτέλους ας πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Εμείς έχουμε τη σχέση με τους Αμερικανούς, η οποία έχει διάφορες διαστάσεις, στρατηγικές. Αφήστε το αυτό. Έχουμε το βόρειο άξονα, τον νότιο άξονα, τον ενεργειακό. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία θα πρέπει πολύ προσεκτικά να δούμε, έτσι ώστε, διότι έχει ξαναγίνει αυτό το ίδιο και το 2008 και το 2009, είχαμε κάνει λεπτές διαπραγματεύσεις.
Δεν τους είπε όμως τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα μέτρα, Ούτε για τους Αμερικανούς αυτό δεν το ανέφεραν ποτέ, έλεγαν μόνο την καλή πλευρά».
Τους νέους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με αφορμή αυτό το γεγονός μίλησε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής του τμήματος Νομικής του London School of Economics.
Όπως και υπογράμμισε στον «αέρα» του Πρώτου Προγράμματος «Νομίζω ότι ο Τραμπ όντως, με αυτή του την κίνηση ανοίγει έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και έχει καθαρά προστατευτικά κίνητρα. Επιθυμεί λοιπόν, να μειωθεί το διεθνές εμπόριο, να «τοποθετηθούν» οι βιομηχανικές δραστηριότητες εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέραν τούτου, ενδεχομένως πηγαίνει και για φορολογικές πτωχεύσεις, διότι προφανώς οι δασμοί μπορεί να υποκαταστήσουν σε ένα μέρος τον φόρο εισοδήματος (…). Όλες οι χώρες θα υποστούν νέους δασμούς 10%, άρα, όλες οι εισαγωγές θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 10%, ενώ για τις χώρες-στόχους των περαιτέρω δασμών των υποτιθέμενων ανταποδοτικών, τα ποσοστά ανεβαίνουν και στην περίπτωση της Ευρώπης είναι 20%, της Κίνας 34% συν 20% που είχαν ήδη επιβληθεί, τους προηγούμενους μήνες, άρα, πάμε στο 54%, στην Ιαπωνία 24% και ούτω καθεξής».
«Αυτό που έγινε είναι πραγματικά ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομική τάξη, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Αλλάζει όλο το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας και βασίστηκε στο ελεύθερο εμπόριο και μάλιστα πρωτοστατούντος της Αμερικής. Τότε ήταν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό αλλάζει. Είναι μια μέρα ιστορική πραγματικά και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων» ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, σχετικά με τις ανακοινώσεις Τραμπ που αλλάζουν ουσιαστικό το παγκόσμιο εμπόριο.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, εξήγησε πως αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, είναι ότι μετά από αυτό, το εμπόριο θα μειωθεί. Δηλαδή, οι εμπορικές σχέσεις με την Αμερική που είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος, θα λιγοστέψουν γιατί θα ακριβύνουν τα προϊόντα, επομένως οι Αμερικανοί δεν θα επιλέγουν τα προϊόντα τα οποία δεν θα είναι ανταγωνιστικά στην τιμή τους, αυτά που δεν είναι αμερικανικά. Γι’ αυτό το κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να επιλεγούν τα αμερικανικά προϊόντα και να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία. Επομένως, οι χώρες που είχαν μεγάλες πολλές εξαγωγές στην Αμερική θα υποστούν ένα πλήγμα αρχικά. Κάποιες χώρες θα έχουν και μείωση του ΑΕΠ, μπορεί να φτάσουν και στην ύφεση, ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος