Ο Βόλος «διψάει» και απαιτείται η εκμετάλλευση νέων πηγών του Πηλίου

Οι πηγές υδροδότησης του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, ειδικά αν η νέα χρονιά είναι άνυδρη. Η ΔΕΥΑΜΒ σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη προχώρησε στην αποτύπωση του υδατικού ισοζυγίου του δήμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εκπόνησης διαχειριστικής μελέτης όπως απαιτεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο γεωλόγος κ. Βαϊναλής, ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση και έκανε προτάσεις προς την κατεύθυνση αξιοποίησης πηγών του Πηλίου αλλά και δύο ή τριών γεωτρήσεων σε ορισμένα σημεία, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα-εάν απαιτηθεί- η έλλειψη επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας νερού.

Ο κ. Βαϊναλής επισήμανε ότι από την εξέταση του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής δήμου Βόλου διαπιστώθηκε ότι αυτό βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ισορροπίας, που σημαίνει ότι, αν υπάρξουν περισσότερες αντλήσεις, τότε θα καταστραφεί και το υπάρχων καλό νερό.

Για την περιοχή της Κάρλας τόνισε πως σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει για εκτέλεση 33 γεωτρήσεων βάθους 230 μέτρων, προέκυπτε ότι θα μπορούσε να αντληθεί καλής ποιότητας νερό για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Βόλου, σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Όπως ανέφερε, ο υδροφόρος ορίζοντας από τις υπερντλήσεις 400 γεωτρήσεων σε αυτή την περιοχή, έχει φθάσει στα 200μ., με αποτέλεσμα, η αλατότητα να έχει ξεπεράσει τα όρια των 250 χλωριόντων σε πολλές από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις. Επισήμανε ότι αν τελικά γίνει το έργο των 33 γεωτρήσεων στην Κάρλα για την ύδρευση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σημερινή κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για τις πηγές του Πηλίου, ο κ. Βαϊναλής επισήμανε πως έχουν καλή παροχή και ποιότητα και είναι κρίμα που τόσο πολύ και καλό νερό δεν κατανέμεται σωστά ώστε να έχουν όλοι, και στο Πήλιο και στο Βόλο, καλό νερό. Εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης υδρομάστευσης μερικών πηγών του Πηλίου, ώστε να εμπλουτιστεί με μεγαλύτερες ποσότητες νερού το Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εισαγωγικά τόνισε ότι το νερό είναι ένα θέμα που αφορά όλους και θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση του για να μην πούμε «το νερό νεράκι». Επανέλαβε ότι αποτελεί στοίχημα της δημοτικής αρχή η εξεύρεση λύσης για το θέμα, όπως και για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού. Κατέληξε δε ότι είναι άδικο πηγαίο νερό να καταλήγει στη θάλασσα και να μην το χρησιμοποιούν οι δημότες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος