Ο Τραμπ παρουσίασε το Συμβούλιο Ειρήνης – Ποιες χώρες συμμετέχουν

Σύνοψη
  • Οι απειλές για την Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή «πραγματικά ηρεμούν» σχολίασε

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός στο βήμα της εκδήλωσης της τελετής υπογραφής για τη σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης από αρχηγούς κρατών που θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο, όπως ο Αργεντίνος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Τραμπ παρουσίασε το Συμβούλιο Ειρήνης – Ποιες χώρες συμμετέχουν
(Photo by Mandel NGAN / AFP)

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Τραμπ τόνισε ότι «όλοι θέλουν να είναι μέρος του Συμβουλίου Ειρήνης» και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του έχει διευθετήσει οκτώ πολέμους.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια άλλη διευθέτηση «θα έρθει πολύ σύντομα», αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, επαινώντας τις ενέργειές του στο διεθνές μέτωπο, ο Τραμπ ανέφερε τα πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για να συμπεράνει ότι «συμβαίνουν πολλά καλά πράγματα» και κατά συνέπεια οι απειλές για την Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή «πραγματικά ηρεμούν».

Για το Συμβούλιο Ειρήνης ισχυρίστηκε ότι «έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς που δημιουργήθηκαν ποτέ», προσθέτοντας ότι είναι τιμή του που είναι πρόεδρος.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι, μόλις συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ειρήνης, «μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε», προσθέτοντας ότι θα εργαστεί σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά την επανειλημμένη κριτική του προς τον διεθνή οργανισμό, είπε ότι υπάρχει «τεράστιο δυναμικό» στον ΟΗΕ και ανέφερε ότι ο συνδυασμός των προσπαθειών του Συμβουλίου Ειρήνης και των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί «κάτι πολύ, πολύ μοναδικό για τον κόσμο» και «το πρώτο βήμα προς μια πιο φωτεινή μέρα για τη Μέση Ανατολή».

Κλείνοντας την ομιλία του, προσκάλεσε δύο ιδρυτικά μέλη του νέου Συμβουλίου Ειρήνης να υπογράψουν ένα καταστατικό έγγραφο.

Οι δύο που προσκαλούνται να καθίσουν δίπλα στον Τραμπ είναι ένας εκπρόσωπος από το Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα.

Στη συνέχεια, οι τρεις τους χαμογελούν και σηκώνουν τα υπογεγραμμένα έγγραφα.

Έπειτα, άλλα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου καλούνται να βάλουν τις υπογραφές τους στο έγγραφο από την εκπρόσωπο Τύπου του Τραμπ, Καρολάιν Λέβιτ.

Σε πρώτη φάση, στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι εξής χώρες: Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αργεντινή, Παραγουάη, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ινδονησία, Ιορδανία, Κοσσυφοπέδιο, Πακιστάν, Κατάρ, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και Μογγολία.

Καμία χώρα της Δυτικής Ευρώπης δεν εμφανίζεται ανάμεσα στους υπογράφοντες, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο ανάγλυφα τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο για την πρωτοβουλία αυτή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στη Γάζα, την οποία, όπως είπε, αποτελεί το σημείο από όπου ξεκίνησε το σχέδιο για το Συμβούλιο Ειρήνης. Δήλωσε ότι ο πόλεμος εκεί «πλησιάζει πραγματικά στο τέλος του» και ότι η σύγκρουση τώρα είναι «μικρές φωτιές» που, όπως λέει, μπορούν να σβήσουν εύκολα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος