Ο ΠΟΥ συνιστά θεραπεία αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά φάρμακο για την πρόληψη σοβαρής νόσου Covid 19 σε μολυσμένους ασθενείς. Η θεραπεία, συνδυάζει δύο αντισώματα την καζιριβιμάμπη και ιμεντεβιμάμπη, για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με covid-19. Πρόκειται για ασθενείς με μη σοβαρή covid-19 που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και οι δεύτεροι είναι εκείνοι με σοβαρή ή κρίσιμη covid-19 που είναι οροαρνητικοί και δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους αντισώματα.

Τα πλεονεκτήματα των αντισωμάτων

Η σύσταση για την πρώτη ομάδα βασίζεται σε νέα στοιχεία από τρεις δοκιμές που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά δείχνουν ότι τα μονοκλονικά φάρμακα  καζιριβιμάμπη και ιμεντεβιμάμπη, των Ρεγκένερον και Ρος πιθανότατα μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως μη εμβολιασμένοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, ή ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Η δεύτερη σύσταση βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη RECOVERY που δείχνουν ότι η καζιριβιμάμπη και η ιμεντεβιμάμπη μειώνουν τους θανάτους που κυμαίνονται από 49 λιγότερους ανά 1.000 σε βαριά άρρωστους, έως 87 λιγότερους σε άρρωστους σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν υποβληθεί μηχανικό αερισμό.

Η καζιριβιμάμπη και ιμεντεβιμάμπη είναι μονοκλωνικά αντισώματα που όταν χρησιμοποιούνται μαζί δεσμεύουν την πρωτεΐνη αιχμής του SARS-CoV-2, εξουδετερώνοντας την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα.

Οι συστάσεις αποτελούν μέρος της κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του MAGIC Evidence Ecosystem Foundation, ώστε να παρέχει ενημερωμένη, αξιόπιστη καθοδήγηση για τη διαχείριση της covid-19 και να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Υψηλό κόστος

Η επιτροπή επισημαίνει ωστόσο το κόστος που σχετίζεται με αυτές τις θεραπείες, οι οποίες μπορεί να κάνουν την πρόσβαση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αδύνατη. Για παράδειγμα, θα χρειαστούν γρήγορες ορολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό κατάλληλων ασθενών που είναι βαριά άρρωστοι, η θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλεβίως με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστούν νέες παραλλαγές του ιού στις οποίες τα αντισώματα της καζιριβιμάμπης και ιμεντεβιμάμπης να έχουν μειωμένη δράση. Ωστόσο, υποστηρίζει πως για τα αποδεδειγμένα οφέλη των φαρμάκων στους ασθενείς, οι συστάσεις θα πρέπει να παρέχουν ένα ερέθισμα για τη συμμετοχή όλων των δυνατών μηχανισμών για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης στην παρέμβαση και τις σχετικές δοκιμές.

Η σημερινή καθοδήγηση προστίθεται στις προηγούμενες συστάσεις για τη χρήση αναστολέων υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 και συστηματικών κορτικοστεροειδών για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη covid-19 και κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος