Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έλλειψη σε σύριγγες εμβολιασμού και ζητά έγκαιρες παραγγελίες

Για κίνδυνο έλλειψης σε σύριγγες το επόμενο έτος, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τα δισεκατομμύρια εμβολιασμών κατά του κορονοϊού που αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ειδική διαχείρισης πρώτων υλών του ΠΟΥ, Λίζα Χέντμαν, ενδέχεται το επόμενο έτος, να παρουσιαστούν ελλείψεις που θα φτάνουν τις ένα έως δύο δις σύριγγες. Αυτό θα επηρεάσει πρωτίστως τις φτωχότερες και μικρές χώρες που κάνουν μόνο μικρές παραγγελίες και επομένως δεν έχουν προτεραιότητα στους κατασκευαστές.

Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη μέλη να προγραμματίσουν και να παραγγείλουν έγκαιρα και με μακροπρόθεσμη στόχευση τις πρώτες αυτές ύλες, ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να αυξήσουν ανάλογα την παραγωγική τους ικανότητά. Μια διαδικασία που θα πρέπει γίνει, όπως ανέφερε, σε διάστημα νωρίτερο από έξι μήνες.

Η Λίζα Χέντμαν τόνισε επίσης, πως όταν οι πλούσιες χώρες πωλούν εμβόλια κατά του κορονοϊού σε φτωχότερες, είναι λογικό να συμπεριλαμβάνονται και οι σύριγγες καθώς είναι διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός εκτιμά πάντως ότι η ζήτηση το επόμενο έτος σε σύριγγες θα είναι τέσσερις έως επτά φορές υψηλότερη από την ετήσια κανονική ζήτηση που παρατηρούνταν πριν από την πανδημία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να δυσκολευτούν τα μικρότερα και φτωχότερα κράτη στους εμβολιασμούς ενάντια στην Covid 19 αλλά να υπάρχει και υπαρκτός  κίνδυνος, εφόσον δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες σύριγγες, να διακοπούν οι τακτικοί εμβολιασμοί, όπως εκείνοι π.χ κατά της παρωτίτιδας και της ερυθράς, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος