Ο ΠΟΥ κατέγραψε την 100η επίθεση στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τραγικό ορόσημο αποτελούν οι περισσότερες από 100 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις  υγειονομικής περίθαλψης που επαληθεύτηκαν από τον ΠΟΥ από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 73 άτομα, ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 51 άτομα. Από τις τρέχουσες συνολικά 103 επιθέσεις, οι 89 έχουν επηρεάσει τις εγκαταστάσεις υγείας και οι 13 έχουν επηρεάσει τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων.

«Είμαστε εξοργισμένοι που οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη συνεχίζονται. Οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε ο ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος τονίζοντας ότι η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, και κάλεσε εκ νέου την Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είναι μια πραγματικά τραγική ειρωνεία που καταγράφουμε αυτό το ορόσημο με περισσότερες από 100 επιθέσεις στην υγεία στην Ουκρανία την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε που επισκέφθηκε τον χώρο συλλογής και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοηθείας στο Λβιβ  στη δυτική Ουκρανία. . Επανέλαβε πως ο ΠΟΥ εργάζεται συστηματικά για να διασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού να παραμείνουν ανοιχτές για να επιτρέψουν την μεταφορά σε σωτήριες υγειονομικές και ιατρικές προμήθειες να φτάσουν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι συνεχείς επιθέσεις στην υγεία καθιστούν αυτή την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη.

Σε όλη την Ουκρανία, τουλάχιστον 1000 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται κοντά σε περιοχές συγκρούσεων ή σε περιοχές ελέγχου που έχουν καταληφθεί, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλη τη χώρα διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη από ιατρικές υπηρεσίες και αυτοί και οι ασθενείς τους δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιηθούν. Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι εμποδίζονται να αναζητήσουν και να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, είτε επειδή οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί είτε από φόβο ότι μπορεί να γίνουν στόχος, χάνουν την ελπίδα τους. Ο απολογισμός της ψυχικής υγείας που προκλήθηκε από τον πόλεμο δεν μπορεί να υποτιμηθεί, επηρεάζοντας εξίσου τους πολίτες και το εργατικό δυναμικό της υγείας.

Οι επιθέσεις στην υγεία δυστυχώς παρατηρούνται εν μέσω συγκρούσεων παγκοσμίως. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 160 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη σε 11 χώρες και εδάφη με αποτέλεσμα 97 θανάτους και 74 τραυματισμούς. Εκτός της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, το Σουδάν είναι επίσης παράδειγμα πρόσφατης αύξησης των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος