Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι κατηγορεί τον αντίπαλό του για εξαπάτηση

Array

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Μάγκνους Κάρλσεν (Magnus Carlsen) κατηγορεί για πρώτη φορά ανοιχτά τον συμπαίκτη του Χανς Νίμαν (Hans Niemann) για εξαπάτηση.

Η σχετική ανάρτηση του Κάρλσεν στο Twitter έρχεται μετά την πρόσφατη απόσυρσή του από το Sinquefield Cup 2022 μετά την ήττα του στον τρίτο γύρο από τον Νίμαν. Από την πλευρά του ο Νίμαν αρνείται τις κατηγορίες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλσεν και ο Νίμαν ξανασυναντήθηκαν σε ένα διαδικτυακό τουρνουά, αλλά ο παγκόσμιος πρωταθλητής εγκατέλειψε την παρτίδα μετά από μια μόνο κίνηση – σε μια προφανή διαμαρτυρία για τη συμμετοχή του Νίμαν.

«Όταν ο Νίμαν προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στο Sinquefield Cup 2022, σκέφτηκα σοβαρά να αποσυρθώ πριν από τη διοργάνωση. Τελικά επέλεξα να παίξω. Πιστεύω ότι ο Νίμαν έχει κλέψει περισσότερες φορές – και πιο πρόσφατα – από ό,τι έχει παραδεχτεί δημοσίως. Η πρόοδός του ήταν ασυνήθιστη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας δεν ήταν σφιγμένος ή έστω συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, ενώ με ξεπερνούσε χρησιμοποιώντας τα μαύρα κομμάτια με τρόπο που νομίζω ότι μόνο λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν. Αυτό το παιχνίδι συνέβαλε στο να αλλάξω την οπτική μου γωνία», έγραψε στο Twitter ο Κάρλσεν.

Ο Κάρλσεν δήλωσε ότι «η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μια μεγάλη υπόθεση και μια υπαρξιακή απειλή για το παιχνίδι» και πιστεύει ότι «οι διοργανωτές σκακιού και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ιερότητα του παιχνιδιού θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και των μεθόδων ανίχνευσης της απάτης στο σκάκι πάνω από τη σκακιέρα».

Σημείωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει εναντίον οποιουδήποτε έχει κλέψει επανειλημμένα στο παρελθόν, επειδή «δεν ξέρει τι είναι ικανός να κάνει στο μέλλον», πριν εξηγήσει γιατί δεν έχει μιλήσει δημόσια μέχρι τώρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πως περισσότερα χωρίς τη ρητή άδεια του Νίμαν να μιλήσω ανοιχτά», δήλωσε ο 31χρονος Νορβηγός.

«Μέχρι στιγμής ήμουν σε θέση να μιλήσω μόνο με τις πράξεις μου, και αυτές οι πράξεις έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι πρόθυμος να παίξω σκάκι με τον Νίμαν. Ελπίζω ότι η αλήθεια για το θέμα αυτό θα βγει στην επιφάνεια, όποια και αν είναι αυτή», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) επέπληξε τον Κάρλσεν για τη στάση του και την αποχώρησή του από το τουρνουά, αλλά πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις «βαθιές ανησυχίες του Νο 1 στον κόσμο για τη ζημιά που προκαλεί η εξαπάτηση στο σκάκι».

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα του Sinquefield Cup, ο Νίμαν απάντησε δημοσίως στις κατηγορίες ότι είχε κλέψει νωρίτερα στη σκακιστική του καριέρα. Ο 19χρονος παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε κλέψει ποτέ σε παρτίδες πάνω από τη σκακιέρα.

«Λέω την αλήθεια γιατί δεν θέλω να υπάρξει καμία παραποίηση», τόνισε ο Νίμαν. «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που έμαθα από αυτό το λάθος και τώρα έχω δώσει τα πάντα στο σκάκι. Έχω θυσιάσει τα πάντα για το σκάκι».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος